Punctul de amenda pentru soferii care incalca regulile de circulatie a crescut, de marti 1 iulie, de la 85 la 90 de lei, reprezentand 10 la suta din salariul minim brut pe tara, care a fost majorat, de la aceeasi data, la 900 de lei. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a crescut, din 1 iulie, de la 850 la 900 de lei. Potrivit prevederilor legale, un punct de amenda pentru soferii care incalca regulile de circulatie reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara.
Astfel, din 1 iulie, odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe tara, a fost majorat si punctul de amenda cu 5 lei, ajungand la 90 de lei. Potrivit Codului Rutier, amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
Contraventiile sunt impartite in clase de sanctiuni, carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Astfel, soferii pot primi intre doua si 20 de puncte-amenda. In cazul persoanelor juridice, pot fi date intre 21 si 100 de puncte-amenda.
Cele mai mici amenzi sunt date, printre altele, pentru nesemnalizarea la schimbarea directiei de mers, nepurtarea centurilor de siguranta, nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului, iar cele mai mari pentru detinerea, montarea sau folosirea in circulatia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonora sau luminoasa pe vehiculele care nu au acest drept, nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor, transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor, stationarea neregulamentara pe drumurile publice in conditii de vizibilitate redusa.
De asemenea, cele mai mari amenzi, la care se adauga si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, sunt date soferilor aflati sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si sonore sunt in functiune, depasirea cu mai mult de 50 de kilometri pe ora a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul.
Sursa: Mediafax