În nouă varianta, ce va fi aplicată de la începutul lui 2018, Codul Rutier va impune suspendarea de drept a înmatriculării unui autovehicul dacă Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) nu a fost realizată la timp sau dacă noul proprietar nu solicită la timp autorităţilor transcrierea dreptului de proprietate sau dacă inspecţia tehnică periodică este expirată ori anulată.
Astfel, principala noutate va fi suspendarea înmatriculării în cazul în care Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) a expirat sau a fost anulată. Pe de altă parte, ITP-ul ar trebui să fie obţinut mai uşor, întrucât noţiunea de „defecţiuni tehnice” va fiînlocuită cu 3 tipuri de „deficienţe: minore, majore şi periculoase. Practic, un şofer va putea obţine ITP-ul chiar şi atunci când maşină are deficienţe minore care nu afectează siguranţă circulaţiei.
De asemenea, Codul Rutier va prevede suspendarea înmatriculării şi în cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de maxim 90 de zile. În prezent, termenul limita era de 30 de zile, fără să existe însăsancţiuni pentru depăşirea acestuia. În cazul suspendării înmatriculării, poliţia rutieră va reţine şi certificatul de înmatriculare şi de înregistrare sau dovadă înlocuitoare a acestuia.
Conducerea unei maşini cu înmatricularea suspendată se va sancţiona cu amendă de la 9 la 20 de puncte, adică cu sume cuprinse între 1.305 lei şi 2.900 lei. Legea ar urma să intre în vigoare în 20 mai 2018.