Departe de muntii pakistanezi unde Osama ben Laden si-a infiintate reteaua, nefericitul oras yemenit Al-Qaida sufera de pe urma numelui sau, desi liderul islamist cel mai cautat din lume nu exercita aici niciun control. E doar o coincidenta. Una nefericita.
Numele orasului Al-Qaida (Baza, in araba) nu are nimic de-a face cu reteaua lui Osama ben Laden, insa sufera cumplit din aceasta cauza, a declarat pentru AFP generalul Abdallah al-Shaddadi, comandantul politiei acestei localitati cu aproximativ 70.000 de locuitori, situate la 220 de kilometri nord-vest de Sanaa.
„In orasul nostru nu exista adepti ai jihadului sau extremisti, dar sunt numerosi alcoolici si drogati, care nu s-ar putea pretinde discipoli ai lui ben Laden”, a carui familie este originara din Yemen si care are sustinatori foarte activi in aceasta tara, a afirmat generalul al-Shaddadi.
Situata pe versantul unui munte, Al-Qaida, din sudul provinciei Ibb, ofera imaginea unui orasel extrem de sarac: fara drumuri asfaltate, fara canalizare si cu locuitori care se plang ca sunt ignorati de puterea centrala.
Iar atunci cand este vorba despre plecatul in strainatate, mentiunea „nascut in Al-Qaida” pateaza intr-o oarecare masura cartea de vizita. „Numele Al-Qaida a devenit o tara pentru copii. Dintre cei care au avut sansa sa obtina o bursa in strainatate, unii s-au confruntat cu multe probleme pentru ca sunt originari din Al-Qaida”, afirma generalul Shaddadi.
„Un locuitor din Al-Qaida, plecat intr-o tara araba pentru a primi ingrijiri medicale, a fost arestat pe aeroportul din capitala acestei tari deoarece pasaportul era emis la Al-Qaida. El a fost interogat, apoi trimis inapoi catre Yemen”, a adaugat el.
In afara de proasta reputatie legata de nume, Al-Qaida este si rau famata. „In urma cu aproximativ 20 de ani, Al-Qaida era un oras pasnic, fara infractori sau banditi. Dar in prezent au aparut bande armate care jefuiesc sau fura fara nicio grija”, se lamenteaza Ahmed Sabri, un locuitor in varsta de 45 de ani, criticand complicitatea unui „oficial local”, fara a oferi insa numele acestuia.
Comandantul politiei confirma declaratiile acestuia. „Sunt persoane in cadrul autoritatii locale care protejeaza infractorii si le ofera refugiu„, afirma el, dand ca exemplu cazul unui „oficial local care a provocat un atac impotriva comisariatului de politie, a lovit un politist si a reusit sa elibereze un detinut acuzat de crima”.
Zone vaste din Yemen, unde triburile, puternic inarmate, sunt foarte influente, scapa controlului puterii centrale. Potrivit locuitorilor, Al-Qaida era in trecut un oras relativ prosper si servea ca punct comercial si baza pentru strangerea de taxe intre nordul si sudul Yemenului, de unde si numele sau.
Dar lipsa de securitate s-a raspandit in prezent; multi tineri, afectati de somaj si saracie, devin tinte facile pentru traficantii de droguri „care ii recruteaza pentru a-si distribui rapid stupefiantele in oras si in restul Yemenului”, sustine un oficial din cadrul serviciilor de securitate.
„Mai multi traficanti de droguri si de alcool arestati in mai multe provincii yemenite sunt originari din Al-Qaida”, adauga el sub acoperirea anonimatului. Pana acum, nu se intrevede niciun semn ca situatia sa se amelioreze pentru noile generatii din acest oras cu doua scoli publice, trei private si aproximativ zece scoli coranice, potrivit locuitorilor.
Sursa: Mediafax