Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare a mai facut un pas important pentru candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.
Suvi Innila, managerul programului Turku 2011 Capitala Europeana a Culturii, a venit in orasul nostru, acceptand propunerea de a promova si sustine proiectul de candidatura care reprezinta o oportunitate unica pentru ca municipiul Baia Mare sa isi modifice traiectoria si rolul la nivel national si european intr-un mod pozitiv si sustenabil.
In acest sens, Fundatia Baia Mare 2021 a semnat un contract de colaborare cu Suvi Innila, in vederea pregatirii caietului de candidatura. Acesta va fi depus in cadrul concursului de pre-selectie, organizat de Ministerul Culturii in luna octombrie a acestui an.
Suvi Innila este manager cultural, specializat in programul Capitalelor Europene ale Culturii. Avand experienta in politici culturale locale si regionale precum si in coordonarea festivalurilor, evenimentelor si proiectelor culturale, aceasta a fost managerul programului prin care localitatea finlandeza Turku a primit titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2011. Proiectul intocmit de Suvi Innila a fost considerat unul dintre cele mai bune planuri elaborate in cadrul programului european.
De astazi, Suvi Innila s-a alaturat proiectului prin care municipiul Baia Mare isi doreste sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021.
“Desi fiecare oras, in felul lui, are propriile sale nevoi, pentru a deveni o Capitala a Culturii Europene, in decursul celor 30 de ani de experienta privind acest program european, anumite experiente si exemple s-au dovedit a fi foarte bune pentru a fi repetate de la un an la altul. Asa ca nu fiecare oras trebuie sa faca aceleasi greseli dar poate prelua idei din experienta celorlalte orase care au primit titlul de Capitale Culturale Europene. Invatatura primita de la celelate orase numite capitale in cadrul acestui program european a fost foarte importanta in promovarea orasului Turku ca fiind o Capitala Europeana a Culturii si sunt foarte onorata sa fiu astazi prezenta in Baia Mare pentru a prezenta si transmite experienta din cadrul proiectului care implica orasul Turku”, a declarat Suvi Innila, coordonator Centenarul Independentei Finlandei in cadrul cabinetului prim-ministrului Finlandei.
Parteneriatul incheiat astazi de catre Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare cu Suvi Innila se doreste a fi unul pe termen lung.
“Am dori foarte mult sa ne inspiram din proiecte de succes si nu orice fel de proiecte de succes ci proiecte unice, proiecte emblematice, proiecte recunoscute a fi cele mai bune. Este si un vis al nostru, este o dorinta a noastra de a deveni Capitala Culturala Europeana in 2021. Este un parcurs pentru dezvoltarea orasului.
Cred foarte mult ca este o poveste despre ceea ce vom fi si nu despre ceea ce am fost sau ceea ce suntem. Bineinteles ca ne inspiram din valorile noastre traditionale, din valorile noastre din trecut, din ceea ce ne-au lasat mostenire cei care au creat acest oras dar este foarte important ce facem in viitor, cum implicam comunitatea in relatia cu mediul cultural si cel artistic, cum generam o platforma de industrii creative foarte solida, cum generam un mediu academic in zona artelor, cum facem ca Baia Mare in 2021 sa fie o emblema, un model in aceasta zona de intersectie intre Romania, Ungaria si Ucraina pentru tot ceea ce inseamna Europa sau Europa de Est.
Mi-as dori foarte mult, nu doar proiectul pe care l-a avut Turku si care a fost considerat cel mai bun proiect pentru Capitala Culturala Europeana sa ne inspire ci si oamenii care au contribuit la acest proiect sa fie modele pentru fiecare dintre noi, modele de implicare, modele de seriozitate, de competenta. Pentru ca noi, romanii, avem un mare pacat, al ignorantei, al neatentiei vizavi de detalii. Lucrurile care au succes sunt despre detaliu si despre cum generezi emotie. Detaliu si emotie. Daca lucrurile acestea le vom invata de la dansii, de la altii, cu siguranta ca vom avea succes”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Municipiul Baia Mare are un patrimoniu cultural vast, acesta fiind un atu pentru candidatura in cadrul programului european.
“Baia Mare are un patrimoniu incredibil. Are artisti pentru o intreaga tara, artisti profesionisti, artisti amatori. Sa nu mai vorbesc de artistii care creeaza arta populara din jurul Baii Mari si chiar din orasele din judet. Capacitatea Baii Mari este cu adevarat enorma. Lucrurile acestea, aceste frumuseti ascunse ale municipiului Baia Mare nu au fost vazute. Sunt lucruri in Baia Mare care ne plac si le vedem dar sunt si lucruri frumoase ascunse, pe care nu le vedem. Aceste lucruri vrem sa le descoperim. Forte si energii noi pe care pana acuma nu am avut ochi sa le observam”, a declarat Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura Maramures.
In opinia primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, principala vulnerabilitate pentru ca municipiul Baia Mare sa nu primeasca titlul european este cea a influentei politice.
“Principala vulnerabilitate este cea a influentei politice. Sper sa nu existe niciun fel de clasificare pe care sa o dea intr-o forma politica entitati care tin de Guvernul Romaniei sau de alte zone. Cred ca trebuie sa vorbim despre proiect, despre consistenta unui proiect si despre cum poate un astfel de proiect sa influenteze comunitatea. Si avem doua atuuri mari, majore. Primul atu este faptul ca Baia Mare are nevoie intr-un mod esential de acest proiect pentru a se putea dezvolta din punct de vedere economic, din punct de vedere social. Si al doilea atu este ca ne dorim mai mult decat orice alt oras din Romania acest titlu. Si poate si al treilea motiv, pentru ca oricum vom face acest proiect”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In proiectul care va sta la baza competitiei europene pentru obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana in anul 2021, primarul municipiului Baia Mare mizeaza foarte mult pe implicarea generatiei tinere.
Sursa: Simona Vasiac