Rusia a ”redus la zero” livrarile de gaze catre Ucraina luni dimineata, a afirmat ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, asigurand ca in pofida acestei intreruperi in aprovizionare, Ucraina va continua sa asigure un tranzit fiabil in Europa, relateaza agentia de presa France Presse. ‘Am fost informati ca livrarile de gaze spre Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise de Rusia fiind destinate doar tranzitului spre tarile europene’ (185 milioane de metri cubi pe zi), a declarat ministrul ucrainean. Ucraina va ‘asigura un tranzit fiabil al gazelor spre Europa’, a asigurat el.
Gazpromul a fost obligat sa instituie (de luni) sistemul de plata in avans pentru livrarile de gaze in Ucraina, din cauza santajului practicat de Kiev la negocieri, a declarat directorul executiv al companiei ruse de gaze, Aleksei Miller, la o reuniune cu premierul Dmitri Medvedev, informeaza ITAR-TASS.
‘Ar trebui sa constatam ca tocmai pozitia neconstructiva a guvernului ucrainean a condus la instituirea sistemului de plata in avans’, a afirmat Miller, adaugand ca partea ucraineana in incercarea de a obtine un pret cat mai mic la gaze a santajat Moscova ca va preleva gaze din volumul destinat clientilor europeni ai Gazprom.
In acest context, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a dat ordin Ministerului Energiei si Combustibilului, precum si Ministerului Justitiei sa pregateasca un proiect de lege privind instituirea starii de urgenta in sectorul energetic al tarii. ‘Trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai rau’, a afirmat seful executivului ucrainean, citat de RIA Novosti.
Totodata, premierul Iateniuk a insarcinat Comisia nationala de reglementare in domeniul energetic sa revizuiasca tarifele la tranzitul de gaze rusesti pe teritoriul Ucrainei.
In aceeasi ordine de idei, comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a avertizat luni ca Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze la iarna, dupa anuntul Moscovei privind sistarea livrarilor de gaze catre Ucraina.
‘In urmatoarele saptamani nu vor fi probleme, vom primi volumele de gaze (cu regularitate)’, a declarat Oettinger, dar in cazul in care Ucraina va utiliza rezervele stocate pe teritoriul sau ‘vom avea o problema in caz de iarna friguroasa’.
‘Ucraina trebuie sa decida’ daca isi plateste facturile in avans sau daca va lua din stocurile de care dispune, a spus el.
Rusia si-a pus luni in aplicare amenintarea si a decis sa inchida robinetul la gaze pentru Ucraina, dupa esecul negocierilor trilaterale (Ucraina-Rusie-UE), riscand sa afecteze Europa si sa aprofundeze cel mai grav conflict de pe continentul european de la incheierea razboiului rece.
Sursa: Agerpres