Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si omologul sau moldovean, Vitalie Marinuta, au semnat luni, 2 decembrie, acordul privind protectia informatiilor clasificate in domeniul militar si au incheiat un protocol privind colaborarea in domeniul invatamantului militar.
„Romania a desfasurat o activitate diplomatica serioasa in perioada premergatoare si a fost un sustinator deosebit al pregatirii drumului european al Republicii Moldova. (…) In cursul anului 2013 deja militari romani au fost prezenti in Republica Moldova la exercitii comune de pregatire si de asemenea militari moldoveni au fost prezenti in Romania la diferite exercitii de pregatire. Noi avem echipe de specialisti, experti care sunt in contact permanent cu colegii din Moldova, se deplaseaza destul de des la Chisinau pentru a sprijini elaborarea documentelor in vederea pregatirii drumului european al Moldovei”, a declarat ministrul Mircea Dusa.
In cadrul intalnirii pe care au avut-o la Ministerul Apararii Nationale cei doi oficiali au discutat atat despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, cat si despre pregatirea Ministerului Apararii din Moldova pentru inceperea discutiilor cu NATO.
„Semnarea acestor doua documente ne va da posibilitatea, dupa parerea noastra, de a avea o cooperare mai buna, de a dezvolta si de a schimba unele acte care ne vor da posibilitatea sa modernizam, sa facem un pas mai rapid in procesul de cooperare cu structurile nord-atlantice si astfel sa avem si noi in Republica Moldova o armata mai moderna, o armata mai buna, prin preluarea experientei de la partea romana. Importanta dezvoltarii relatiilor de parteneriat in Romania creste si mai mult dupa parafarea la Vilnius a acordului de asociere cu Uniunea Europeana. Sunt convins ca avem toate capacitatile sa folosim la maximum posibilitatile pe care ni le ofera, dupa parafarea acordului si sa demonstram scepticilor ca asocierea sau integrarea in UE va aduce numai beneficii Republicii Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea militara”, a declarat ministrul Apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta.
Sursa: Agerpres