In cadrul unei conferinte de presa organizate de Environmental Investigation Agency (EIA) cu sprijinul Agent Green, WWF-Romania, Greenpeace Romania si Federatia Nostra Silva, organizatiile au cerut o reactie europeana pentru a opri taierile ilegale din Romania si pentru protejarea ultimelor paduri virgine.
EIA a lansat noul raport “Jefuirea ultimei paduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare si coruptia din Romania”, ce prezinta dovezi cu privire la proasta administrare a padurilor, ce duce la situatia in care mari cantitati de lemn ilegal sunt acceptate in mod constient de Holzindustrie Schweighofer (HS), compania austriaca ce domina piata lemnului din Romania. Compania isi comercializeaza produsele in 21 de state europene, in buna masura sub forma de peleti si brichete, pentru incalzire.
Alex Gavan, renumitul alpinist si activist pentru protectia mediului, s-a alaturat ONG-urilor in apelul pentru protejarea padurilor Romaniei. Raportul EIA prezinta o serie de studii de caz din mai multe zone ale Romaniei ce arata ca HS accepta cu buna stiinta si incurajeaza furnizarea lemnului ilegal, speculand proasta administrare a padurilor.
Raportul descrie in detaliu si investigatia facuta publica anterior, cu privire la modul in care conducerea HS accepta lemn ilegal si ofera bonusuri pentru acesta. “Estimam ca circa 50% din lemnul taiat in Romania a provenit din surse ilegale in ultimul deceniu. In majoritatea cazurilor de taieri ilegale investigate de EIA destinatia lemnului ilegal a fost Schweighofer. Certificatele si declaratiile prezentate de companie sunt puternic contestate de constatarile pe care le prezentam in raportul nostru”, a declarat Alexander von Bismarck, Director Executiv al EIA.
Agent Green a desfasurat investigatii si a expus in ultimii ani o serie de cazuri de taieri ilegale sau nesustenabile din parcuri nationale si alte arii protejate. Intr-una dintre situatii a fost filmat intreg parcursul unui transport de lemn din Parcul National Retezat pana la intrarea in fabrica HS din Sebes, dupa incalcarea mai multor legi. Compania se angajase cu doi ani inainte sa refuze lemnul provenit din parcuri nationale.
„Structuri de crima organizata faciliteaza circuitul lemnului ilegal din Romania catre piata europeana si cea mondiala. Pana acum, legislatia Uniunii Europene nu a putut opri activitatile ilegale si de aceea achizitia masei lemnoase din multe zone ale Romaniei prezinta in continuare un nivel ridicat de risc. Este in pericol ultimul Peisaj Forestier Intact al Europei precum si doua treimi din padurile virgine ale sale, ce adapostesc cele mai mari populatii de ursi, lupi si rasi”, a declarat Gabriel Paun, Presedintele Agent Green.
“Societatea civila are nevoie de un semnal concret si puternic din partea autoritatilor in legatura cu compania Schweighofer si a altora care au jefuit padurea in ultimii ani. Toti acestia trebuie trasi la raspundere. Masacrarea padurilor s-a facut cu sprijinul unei coalitii diverse, incluzand si multi politicieni. Iar salvarea padurilor se poate face doar prin coalizarea celor de buna credinta. A acelor oameni care iubesc padurile pentru fosnetul frunzisului, si nu pentru fosnetul banilor care se pot face din exploatarea lor nesustenabila. Padurea nu e cherestea, fauna nu e vanat, iar noi nu suntem putini! ”, a declarat Alex Gavan, alpinist si activist de mediu.
O harta Greenpeace care arata modificarile din structura padurilor Romaniei ce acopera perioada 2000-2011 arata ca 280 000 de hectare de paduri au fost pierdute sau degradate, intr-un ritm ingrijorator de 3 hectare pe ora. O actualizare din 2015 a hartii arata ca pierderea padurii continua in acelasi ritm in perioada 2012-2014. Motivele acestei evolutii dramatice sunt complexe. Una dintre cauzele principale este reprezentata de taierile ilegale, iar datele obtinute de la institutiile statului cu privire la cazurile investigate de acestea arata ca doar o parte din ilegalitati sunt descoperite de autoritati, intr-un ritm aflat in crestere, de 62 de cazuri de ilegalitati silvice pe zi.
In timp ce datele Ministerului Mediului arata un volum de 8,8 milioane de metri cubi de lemn ilegal pe an, autoritatile de control descopera doar jumatate de milion de metri cubi pe an. „Fara indoiala, ne confruntam cu o criza a padurilor in Romania, scara si efectele degradarii padurilor fiind dramatice. Daca pierdem padurile in ritmul actual, muntii Romaniei vor fi de nerecunoscut intr-un timp foarte scurt”, a declarat Ionut Apostol, Director de Campanii, Greenpeace Romania.
WWF a inaintat o plangere in baza Regulamentului European privind lemnul (EUTR). Plangerea, sustinuta de EIA, Agent Green si Neuer Weg, a fost depusa la Oficiul Federal pentru Paduri, autoritatea responsabila pentru implementarea EUTR in Austria. Directiva europeana a intrat in vigoare in 2013 si interzice punerea pe piata Uniunii Europene a lemnului taiat ilegal. Un studiu WWF recent arata ca, din pacate, acest regulament nu a fost transpuns corespunzator in legislatiile nationale in statele Uniunii Europene si, in plus, contine numeroase puncte slabe, exceptii si prevede sanctiuni derizorii pentru incalcarea sa.
“Rationamentul economic, precum si cele mai relevante acte legislative europene si romanesti sunt incurajatoare in teorie, avand in vedere procesarea superioara a lemnului cat mai aproape de zonele de recoltare, pentru a crea locuri de munca, crestere economica pentru comunitatile locale si venituri relevante pentru bugetul de stat. In realitate, din anii ’90 procesarea superioara la nivel local a inregistrat un declin treptat iar comunitatile locale au beneficii slable din activitatile de exploatare a lemnului. Piata a devenit dominata de actori precum HS, interesati doar de maximizarea profiturilor, ignorand sustenabilitatea pe termen lung a ecosistemelor forestiere. Acestia au exploatat lacunele legislative si au creat un model economic ce asigura ca partea cea mai semnificativa a veniturilor sunt directionate catre profitul companiei”, a declarat Magor Csibi, Director, WWF Romania.
Nostra Silva, o federatie a proprietarilor de paduri din Romania, a expus, cu ajutorul membrilor sai, inca din anul 2004 practicile ilegale ale Holzindustrie Schweighofer. Numeroase sesizari au fost finalizate cu rechizitorii ale procurorilor si cu solutii de trimitere in judecata, fiind dovedit faptul ca taierile ilegale s-au facut sub presiunea contractelor incheiate de Holzindustrie Schweighofer. Tot in urma dezvaluirilor Nostra Silva au fost finalizate dosare penale cu privire la retrocedari ilegale. Mii de hectare au fost deturnate de la adevaratii proprietari, fiind in prezent proprietatea Cascade Empire, divizia de achizitii de terenuri forestiere a Holzindustrie Schweighofer. Acum aceste proprietati sunt certificate FSC.
“Coruperea sistemului administrativ de restituire a proprietatilor a dat prilejul acapararii pamantului, cu precadere, tocmai de catre cei care au contribuit cel mai mult la decaderea societatii romanesti: politicienii. De 25 de ani, peste dreptul de proprietate forestier, privat sau de stat, s-a instaurat omul politic ca jupan al padurilor, care si-a arogat posibilitatea ca, dupa vointa sa, sa le conserve sau sa le distruga. De 25 de ani nimeni nu a avut curajul sa ia masuri drastice pentru ca personalul silvic sa faca mai multa administratie si mai putina politica. De 12 ani in Romania activeaza o retea care ne lasa fara paduri, putem sa-i spunem reteaua Schweighofer!”, a declarat Bogdan Ioan Tudor Todoran, presedinte, Nostra Silva.
Sursa: Environmental Investigation Agency