In luna septembrie 2015, in lantul muntos Karwendel din Alpii Calcarosi aflati la frontiera dintre Germania (Bavaria) si Austria (Tirol) s-a desfasurat proiectul de arheologie montana „Transalpine contacts during the Neolithic”. Proiectul este coordonat de dr. Caroline von Nicolai de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, la campania din anul acesta participand si muzeograful Bogdan Bobina de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Obiectivele principale ale proiectului vizeaza obtinerea unei perspective asupra activitatii antropice din preistorie in zona alpina. In 2015 proiectul s-a concentrat pe Valea Eng (numita si Großer Ahornboden) in Austria, situata la o altitudine 1.080-1.300 m deasupra nivelului marii, si trecatorile din jur ca Lamsenjoch (2.180 m), Hohljoch (1.749 m), Binssattel (1.903 m) si Gumpenjöchl (1.974 m).
Valea Eng este folosita si astazi pentru pasunatul alpin, in zona fiind si un depozit de radiolarite si are acces direct prin intermediul mai multor trecatori alpine spre valea Inn. Pe langa cercetarile de suprafata a fost intreprinsa si o sapatura arheologica intr-un adapost sub stanca situat in apropiere de una dintre trecatori, oferind o vizibilitate spre zonele inconjuratoare. Acesta ar constitui, prin urmare, un loc de odihna ideal pentru vanatorii-culegatori din mezolitic, precum si pastorii sau migratorii care au trecut prin acea vale.
Sapatura va oferi cu siguranta artefacte si informatii paleoecologice, cum ar fi ceramica, oase de animale, resturi macrobotanice si carbune, care vor arata cand si cum a fost folosit acest adapost in preistorie. Proiectul ar trebui sa dezvaluie modul in care societatile din trecut s-au adaptat la un mediu alpin marginal, ce nu este potrivit pentru agricultura, dar ar putea fi utilizat pentru vanatoare si pastorit, precum si pentru procurarea de materii prime.
Dupa colaborarea fructuoasa dintre Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures si Universitatea Ludwig-Maximilians din München, colegii din Germania vor participa anul viitor la proiectul coordonat de partea romana in Muntii Maramuresului, acesta fiind demarat in 2012 si avand deja rezultate notabile de-a lungul celor 4 campanii anuale de pana acum.
Mentionam ca, incepand cu anul 2007, in baza unui parteneriat existent intre cele doua institutii, se desfasoara si proiectul de cercetare interdisciplinara in situl arheologic de la Lapus-Podanc.
Sursa: Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures