Salvatorii montani din Romania colaboreaza de un deceniu cu omologii lor din Austria si fac periodic exercitii comune dar si schimburi de experienta. In aceasta perioada, in Maramures se desfasoara o astfel de actiune care are drept scop evaluarea salvatorilor montani romani.
„Acest proiect a fost pornit in 2003 in primul si in primul rand in vederea corelarii preocedurilor de salvare intre partea austriaca si cea romaneasca, cat mai ales aplicarea modulelor de salvare pe criteriile europene CISA – IKAR. Acum suntem dupa aproximativ 10 ani de consultanta procedurala pe tehnici de salvare, intr-un moment de evaluare, o evaluare care se va face maine in cadrul unui exercitiu complex de salvare, respectiv o elevare, un transport pe orizontala pe tiroliana cat si un procedeu de lansare in teren accidentat. In urma acestei evaluari vom vedea daca procedurile de salvare sunt similare cu procedurile folosite in sistemul european iar daca vor fi, in concluzie, daca evaluarea va fi ok din punct de vedere tehnic, de la anul vom incepe schimburile intre salvatorii montani din Austria si Romania pe partea de formare si atestare, reatestare profesionala”, a precizat George Resiga, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania.
Salvamontistii austrieci care sunt deja in Maramures de o saptamana si au vazut problemele cu care se confrunta voluntarii de aici dar si dotarile de care acestia dispun, spun ca ar fi nevoie de mult mai multe. O parte dintre lucrurile de care ei nu au mai avut nevoie au ajuns la colegii lor din Romania.
„Partial Salvamontul are o dotare buna dar ceea ce am constatat, lipseste cantitatea vis-a-vis de echipament. De peste 10 ani de cand venim sprijinim, noi Salvamontul din Austria Inferioara sprijinim Salvamontul din Romania cu echipamente. A fost un pas mare acum trei ani cand am renuntat la sistemul de comunicare analog si am pus la dispozitia Salvamontului romanesc 300 de aparate si le-am predat Salvamontului din Romania”, a spus Engelbert Klapf, coordonatorul Salvatorilor Montani din Austria Inferioara.
Nici de data aceasta voluntarii austrieci nu au venit cu mana goala in Maramures. Mai multe case de tip familial unde sunt rezidenti copii din sistemul de protectie vor beneficia de haine si echipamente pentru iarna.
„Colegii nostri de la Salvamont din Austria, din regiunea Austria Inferioara, pe langa pregatirile pe care le facem in comun cu ei, au adus si un transport umanitar pentru copiii institutionalizati, lucru pe care o sa-l facem imediat mergand la Directia de Protectie a Copilului pentru a lasa aceste echipamente si haine cu specific de iarna si montan”, a precizat Rares Pop, voluntar Salvamont Maramures.
In cadrul schimbului de experienta, sambata, 17 octombrie, la Suior se va desfasura un exercitiu de salvare la care vor participa atat salvamontistii romani cat si cei austrieci.
Sursa: Ana Pop