Vezi GALERIE FOTO
Am vizitat prima oara colectia bogata de scoarte maramuresene vopsite in traditia pigmentilor naturali, icoane pictate pe lemn si pe sticla, arta plastica culta, dantele, broderii, vestimentatie, carte, numismatica, documente istorice, veioze, candelabre, unelte casnice, mestesugaresti, ceramica traditionala, portelanuri, mobilier stil dar si rustic etc. in august 2008, nevenindu-mi sa cred ca in satucul acela aflat la doar vreo trei km NE de Sighetu Marmatiei pot exista cu adevarat atatea valori inestimabile ale culturii nationale si internationale.
Am revenit acolo de cateva ori dupa aceea, ultima oara in dogoritorul sfarsit de iulie, in penumbra racoroasa prispei invaluite de ghirlandele vitei de vie si exuberantele begonii policrome, ulterior in aceea a micutelor incaperi a casei generoasei familii Pipas, lasindu-ma prada frumosului desavarsit, multisecular sau contemporan, umplindu-mi ochii spiritului de un ceva mai degraba divin decat pamantean, nesaturandu-ma sa-i redescopar pe marii maestri ai penitei, penelului si ai daltii.
Din confesiunile colectionarilor…
Intre timp, imortalizind cate ceva din vasta, si atat de variata, colectie si obligat fiind de spatialele constrangeri (binevenite si atat de necesare in fond ) ale obiectivului, m-am trezit captivat de chestiuni legate de tehnica si detaliu, de la textura, cromatica si tusa la apriga, sau tandra, muscatura precisa a bardei, daltii si a spitului.
In cele ce urmeaza, voi spicui cate ceva din confesiunile merituosilor colectionari, dar si de la nora acestora, pictorita Ileana Pipas, profesoara de arta in Sighetu Marmatiei.
In final, stimulindu-va (sper) curiozitatea cu o suita de ilustratii, doresc sa va sugerez ca, maramureseni aflandu-va in Sighetu Marmatiei sau in trecere spre Viseu de Sus ori ca turisti de pretutindeni, avizi de cunoastere, frumos si cultura, sa va rezervati unul-trei ceasuri pentru a admira extraordinara oaza de artistic si profunda spiritualitate, cu abnegatie si pasiune adunata in cateva decenii de Maria si Nicolae Pipas.
Maria si Nicolae Pipas, de profesie invatatori, sunt domiciliati in satul Tisa, comuna Bocicoiu Mare, iar in prezent sunt pensionari. Din pruncie, ambii au luat contact, alaturi de parinti nostri, cu arta broderiei si a tesutului pentru impodobirea interioarelor locuintelor cu piese traditionale.
Activitatea la catedra si-au indeplinit-o cu multa daruire, fiind mereu distinsi cu numeroase premii.in anul 1967. Vizitand o expozitie de arta populara in Sighet, le-a atras atentia un covor vechi cu cromatica vegetala.
Atunci au hotarat sa redescopere vopsitul vegetal al lanii. In acest scop, au stat de vorba cu femeile de la tara despre vopsit, insa fara sa obtina vreo informatie.
Au consultat retete privind vopsitul vegetal dar care, experimentate, nu dadeau rezultate. Dupa multe si felurite incercari au reusit sa obtina primele culori galben, maro si bej, apoi au urmat alte culori si nuante.
Sugestii de la maestrul Vida Geza
Cunoscand bine tehnicile tesutului la covorul maramuresan, in prinse si in ciur sau in chelim, au inceput sa teasa covoare si carpete respectand traditia veche in ornamentatie, cu elemente geometrice si stilizate.
Au participat la concursuri de arta populara la nivel de judet si national, obtinand de fiecare data premiul I si diplome de laureati.in anul 1971. De asemenea, au organizat prima lor expozitie personala la Baia Mare, cu douazeci si cinci de covoare si carpete, care a fost vizitata de maestrul Vida Geza, care a semnalat atunci in cartea de impresii.
“In sfarsit, avem ocazia sa vedem o expozitie de covoare maramuresene autentice, legate de vechile traditii ale acestor meleaguri”, dupa care le-a dorit succes pe mai departe si i-a sfatuit sa faca trocuri cu artistii plastici dar n-au visat niciodata ca aceasta munca le va duce candva atatea bucurii si bogatii sufletesti in domeniul artei.
Colectie facuta prin… troc
Cum n-au avut niciodata bani multi, au pornit la intemeierea colectiei dintr-o intamplare, tesand covoare si apoi prin trocurile facute cu artisti, in special cu plasticieni interesati de scoarte in culori vegetale, obtinand in schimb pictura, desen, grafica si sculptura de o mare valoare, constituind astfel un tezaur nepretuit, in colectia fam.Pipas fiind prezente multe nume celebre din Bucuresti, Cluj si Baia Mare.
In universul lor sunt prezenti, prin operele lor, marii pictori Corneliu Baba, Sorin Ilfoveanu, Sabin Balasa, Horea Bernea, Aurel Ciupe, Georgeta Naparus, Ion Salisteanu, Josef Balla, Liviu Suhar, Ion Sima si altii.
In grafica, cel mai puternic reprezentant este Marcel Chirnoaga, marele prieten prezent in colectie prin ciclul capodoperei Apocalipsa. Acesta revenea cu drag, aproape in fiecare vara, la casa sotilor Pipas. Sunt prezenti si graficienii Paul Erdos, Ion Irimescu, Ion State, Stefan Caltia si altii.
In desen, maestrii Vasile Cazar, Nicolae Apostol, Vintila Facaianu, Aurel Jiquidi, stefan Dimitrescu. in sculptura, maestrii Vida Gheza, Emil Mereanu, Oscar Han, Ion Vlasiu, Boris Caragea, Ion Irimescu etc
.
O bogata colectie eterogena
Prin arta si-au insusit multe cunostinte necesare pentru formarea unei bogate colectii eterogene.
In Maramures au convietuit multe etnii, realizandu-se pe parcursul veacurilor o sinteza spirituala si etnografica de o mare bogatie. Au inceput prin a aduna obiecte populare pe care le mai puteai gasi in casele taranilor sau la orase, ca piese de mobilier autentic taranesc sau de stil Biedermeier, neogotic, venetian etc., ceramica de Sacel, Valea Izei, Vama, Baia Mare, Sighet etc., icoane pe sticla din scoala de la Nicula, icoane pe lemn din scoala Rubliov si bizantina de sec. XVII-XIX, piese de uz casnic, vase de arama, linguri si vase pacuraresti, calcatoare din alama care circulau in fostul imperiu austro-ungar, aduse din America si articole pentru industria casnica.
Nicolae Pipas colectiona tiparituri din sec. XVI-XIX, documente vechi din sec. XVI-XVII-XVIII, sigilii nobiliare, insigne, numismatica, timbre si ilustrate vechi.
Au colectionat faianta si portelanuri frantuzesti, englezesti, germane, italienesti si unguresti, din scoli celebre : Capo di Monti, Sarguemin, Alt Wien, Rosenthal, Meissen, Herend, Pecs si de Bavaria Ludwigsburg etc., farfurii vechi de peste 100 de ani, de Hollohaza, cu motive florale si chipul imparatilor Franz Josef si Wilhelm.
Piese din secolele XVIII – XX
Maria Pipas hoinarea pe strazile orasului Sighet cautand valorile inestimabile create de indemanaticele maini disparute adunate in visuri de dantela si broderii vechi. Majoritatea pieselor au fost gasite in casele elegantelor doamne si domnisoare din orasul Sighet, recunoscute pentru educatia lor in spirit estetic.
Acum, in colectia Pipas se afla peste doua mii de piese, fragmente si modele din sec. XVIII-XIX-XX de diferite stiluri si lucrate in tehnici diferite, de un mare rafinament, incepand cu fire metalice aurite si argintate, matase vopsita vegetal, in si bumbac.
O cantitate mare de dantela veche este lucrata cu ciocanele. In aceeasi perioada se lucra si cu acul, prin scoaterea firelor de urzeala si bateala din panza, tehnica numita point coupe sau punct taiat, firele ramase dupa scoatere se festonau si se lucrau cu acul realizandu-se un motiv dantelat.
Rochii de mireasa si de bal din dantela de Bruxelles
Colectia cuprinde diferite stiluri de dantela : de Venice, Duchesse, Beche, Valenciennes, Cluny, de Bruxelles, filet cu broderie guipur, Frivolite, Tenerife, Point lacet, Point coupe, Reticella, macrame, Halasi.
De mare valoare sunt piesele de port, precum rochia de mireasa si de bal, confectionate din dantela de Bruxelles. Bluzele speciale pentru pieptanat din panza fina de batist cu entre deux de dantela Valenciennes si Terson.
Esarfele islamice cu placute de argint si esarfa spaniola din matase fina lucrata cu ciocanele, fetele de masa, cuverturi de pat, gulere, lenjerie de corp cu dantela, accesorii precum umbrele de soare cu broderie Richelieu, Madeira si broderie inalta, evantaie si multe stiluri de mileuri de un mare rafinament.
Broderii de secol XVIII
Cele mai pretioase broderii dateaza din sec. XVIII ( 1732) cu elemente decorative franceze , pe panza fina de in tesuta la razboiul mecanic Jaquard ,cu broderie in punct de gobelin dupa fire numarate, cu ata de matase vopsita in culori vegetale.
Fata de masa de cult mahomedano-islamic, de jur imprejur cu margini brodate cu versete din Coran, cu fir metalic aurit si argintat, pe panza din in in sec. XVIII.
Vizitati de regele Mihai si de Adrian Nastase
Invelitoarea mica pentru un altar mahomedan, brodata cu verset din Coran pe matase cu fir aurit, la mijloc-sus este brodata stema lui Soliman Pasa al II-lea, in lexicon scrie ca el a venit in tara noastra in anul 1848 cu o oaste pentru a inabusi o razmerita din Muntenia.
O broderie chinezeasca in miniatura, realizata pe matase cu ata fina de matase vopsita vegetal, cu fluturi si ornamente florale de prun, din sec. XVIII.
O poseta turceasca pentru spectacole, din sec. XIX, cu broderie in lant cu fire metalice pe catifea, cu margele si paiete.
O broderie turceasca pe matase, cu fire argintate, pentru o bluzita din sec. XVIII-XIX.
In colectie se mai afla broderii lucrate in punct de Madeira, Richelieu, Renaissance, plata, conturata etc.
Colectia Pipas a fost vizitata de Majestatea Sa Regele Mihai alaturi de Regina Ana, in anul 1997, de catre premierul Adrian Nastase, de numeroase personalitati venite din tara si din strainatate, cu totii fiind impresionati de cele vazute, felicitandu-ne pentru salvarea, pastrarea si conservarea valorilor noastre culturale nationale”.
Sursa: Lucian Petru Goja