Cu ocazia implinirii a 60 de ani de la inceputul colectivizarii fortate a agriculturii si de la inceputul calvarului pentru taranul roman (Plenara C.C. al P.M.R. din 3-5 martie 1949), Fundatia Academia Civica, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei si Centrul International de Studii asupra Comunismului in colaborare cu Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” au organizat azi, 17 martie, in Bucuresti expozitia multimedia ”Taranii si comunismul“, unde Maramuresul a avut o prezenta speciala. Nepotul initiatorului unei revolte a taranilor din Ieud impotriva colectivizarii, precum si participanti la ”rascoala”, dar si senatorul maramuresean Gheorghe Mihai Barlea au fost prezenti la vernisaj.
Curatorul expozitiei – Romulus Rusan, directorul Centrului International de Studii asupra Comunismului – a invitat la Bucuresti, mai multi martori ai rascoalelor taranesti impotriva comunistilor din mai multe zone ale tarii. Din Maramures a fost prezent Grigore Pop din Ieud, nepot al primarului Dumitru Roibu. Acesta a vorbit despre revolta din anii ’45 iscata in Ieud si pe care a condus-o primarul Roibu, povestirea sa fiind completata de Ioan Stan, actual diac in Sapanta.
Cu acelasi prilej, a fost lansat volumul ”Colectivizarea in Maramures – Marturii de istorie orala”, coordonat de Gheorghe Mihai Barlea si Robert Furtos (o culegere de 50 de interviuri cu tarani maramureseni). ”Practic, este al doilea volum, primul fiind «Colectivizarea in Maramures – documente». In acest din urma volum sunt marturiile a 50 de persoane din Maramures, care au fost intervievate despre evenimentele de atunci. Este un proiect editorial aparut sub egida Fundatiei Academia Civica”, a declarat senatorul Gheorghe Mihai Barlea.
O alta aparitie editoriala prezentata in cadrul evenimentului a fost audiobook-ul ”Taranii si comunismul“ (10 povestiri ale unor tarani participanti la rascoalele din anii 1949-1962, alese din cele peste 5.000 de ore de inregistrari acumulate in Arhiva de Istorie Orala a Centrului International de Studii asupra Comunismului; selectie si montaj Andreea Carstea).
Expozitia de la Bucuresti reconstituie in documente de arhiva, fotografii de epoca si marturii de istorie orala lumea rurala romaneasca disparuta sub tavalugul colectivizarii fortate impuse de regimul comunist. Unul din elementele principale ale expozitiei este harta numeroaselor rascoale taranesti din anii 1949-1962, impotriva colectivizarii si cotelor.
Sursa: Meda Muntean