Ce faci daca esti o persoana gurmanda, dar ai un nivel ridicat al colesterolului? Specialistii in nutritie prezinta zece trucuri care pot fi aplicate in bucatarie, la magazin si la restaurant.
In bucatarie
Folositi mai degraba o margarina de buna calitate in locul untului. Persoanele care sufera din cauza unui nivel ridicat al colesterolului rau (lipoproteine cu densitate mica/ LDL) trebuie sa evite grasimile saturate de origine animala – branzeturi, mezeluri, smantana, unt. Diminuarea consumului acestora duce la scaderea nivelului de colesterol rau. Atentie, insa: nu toate margarinele sunt de calitate, ele trebuie sa contina grasimi saturate in proportie de maximum 17%, informeaza linternaute.fr.
Desi este de preferat untului, uleiul este un aliment gras si plin de calorii, deci nu faceti abuz. Pentru gatit folositi uleiurile de origine vegetala, de preferat cele de masline, soia, floarea soarelui, rapita. Evitati uleiul de palmier, care, desi este de origine vegetala, contine acizi grasi saturati (grasimi rele) in proportie de 50%, spre deosebire de celelalte uleiuri (5% – 15%).
In camara ar trebui sa aveti mereu cateva conserve cu ton, macrou, ansoa, sardine – acesti pesti contin grasimi bune, mai ales Omega 3, benefic pentru aparatul cardiovascular. Sunt practice pentru persoanele care nu au timp sa gateasca, dar sunt si economice si delicioase acompaniate de o salata.
Gatiti fara grasimi. Desi legumele sau carnea sunt delicioase preparate cu unt sau smantana, exista numeroase moduri de a prepara bucatele astfel incat sa fie usoare si sa incante papilele gustative. Legumele se pot gati pe baie de aburi, innabusit, la cuptor, fara grasimi. Acestea se pot carameliza ulterior intr-o tigaie antiaderenta si orna cu felii de lamaie, piper, usturoi, ierburi fine, condimente.
La magazin
Produsele lactate sunt foarte bogate in grasimi rele. Pentru un aport regulat de calciu, se recomanda laptele si produsele lactate degresate si semidegresate. in ceea ce priveste iaurturile, cele grecesti sunt foarte grase, fiind recomandate iaurturile cu 0% grasimi. Ideal ar fi ca grasimile saturate sa nu depaseasca 2%.
Produsele alimentare aflate la reduceri nu sunt intodeauna mai putin bune pentru sanatate. Trebuie sa invatati sa cititi etichetele, la inceput va fi destul de dificil, dar cu timpul poate deveni o buna practica. La ce trebuie sa fiti atenti: procentul total de grasimi – maximum 2% materii grase; produsul nu trebuie sa contina ulei de palmier sau grasimi hidrogenate. De asemenea, evitati sa cumparati mancare gatita, de obicei contine multe grasimi si sare in exces.
Evitati raionul de dulciuri – pain au chocolat, prajituri, ciocolate, creme tartinabile, biscuiti etc., in general sunt pline de grasimi, mai ales de grasimi ascunse. Cele mai nocive sunt grasimile hidrogenate (de ex., ulei de palmier hidrogenat). Hidrogenarea este un procedeu industrial care are ca scop cresterea consistentei uleiurilor si a termenului de valabilitate. Compozitia grasimilor dintr-un ulei partial hidrogenat nu este aceeasi cu cea a unui ulei presat la rece.
La restaurant
Daca mancati frecvent la restaurant sau la cantina, faceti-va un obicei din a comanda peste – ideal, de doua trei ori pe saptamana. Contine grasimi bune, spre deosebire de carnea rosie, si cel mai adesea este acompaniat de legume sau orez, deci nu are multe calorii.
Faceti modificari ale platourilor in functie de nevoile dumneavoastra. Desi poate fi tentant, ieftin si servit repede, felul zilei ar putea sa nu fie o buna optiune. Evitati sa comandati cartofi prajiti – pot fi inlocuiti, de exemplu, cu fasole verde sau cu o salata verde – si carne rosie.
Plimbarea pentru o buna digestie
Plimbarile sau exercitiile de rezistenta sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scaderea nivelului de colesterol rau. in plus, miscarea este benefica pentru prevenirea cresterii in greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc. Este recomandata efectuarea unor exercitii fizice de intensitate moderata zilnic, timp de macar un sfert de ora.
Foto: Curca (c) edelicios.ro
Sursa: Mediafax