Vezi VIDEO
Numele satului Ieud este, in perioada sarbatorilor de iarna, pe buzele tuturor romanilor. Dar nu pentru ca este locul unde s-a deschis prima scoala romaneasca din Maramures sau pentru ca aici a fost descoperit “Codicele de la Ieud” – cea mai veche scriere religioasa romaneasca- si nici pentru ca in Ieud se afla una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramures. Ieudul este pomenit de toti romanii in aceasta perioda pentru ca acolo se intoarce, in fiecare an inaintea Craciunului, cel mai iubit fiu al satului, colindatorul Romaniei, Stefan Hrusca. Cantautorul revine astazi printre maramureseni, pentru a le bucura sufletele cu colindele care l-au consacrat.
Pe ulitele Ieudului este forfota mare. Oamenii deretica, se pregatesc pentru sarbatoarea Nasterii Domnului. Daca aud insa numele lui Hrusca rostit de un strain, ieudenii se opresc din alergatura, fetele li se insenineaza si sunt dispusi sa povesteasca ceasuri bune despre rapsod.
Intrebata ce inseamna Stefan Hrusca pentru Ieud, tanti Anuta lu’ Burzo, aranjandu-si zadia pe cap, la vederea camerei de filmat, raspunde mandra: “Hrusca ii un muzician si un om de cultura, care ne-o facut cinste satului, care o facut cinste tarii. Este dintr-o familie de intelectuali harnici. Io il apreciez foarte mult, atat pe el cat si familia lui. Este un fiu al satului nost care ne-o facut bine pe oriunde o mars”.
”Stefan Hrusca simbolizeaza Craciunul in Romania”
La fel de mandri, alesii Ieudului i-au conferit lui Stefan Hrusca, in urma cu un an de zile, titlul de cetatean de onoare al comunei. Cu toate acestea, primarul Nicolae David da asigurari ca atunci cand cantautorul se afla printre ieudenii sai, este ”un om de rand” si nu o vedeta.
“In primul rand, as vrea sa spun ca Stefan Hrusca este cetatean de onoare al comunei Ieud. Stefan Hrusca simbolizeaza Craciunul in Ieud, Craciunul in Romania, dar si Craciunul oriunde in lume unde sunt comunitati de romani. El este simbolul sarbatorilor de iarna. Acesta este motivul pentru care a fost facut cetatean de onoare al comunei noastre,” a spus Nicolae Traian David, primarul comunei Ieud, adaugand ca ”atunci cand vine acasa, Hrusca se comporta ca si un ieudean de rand. Nu are acel vedetism in el, cum il au alte vedete din Romania. El este un om simplu. Si in acest an va veni in Ieud si cu siguranta vom merge la colindat”.
“Hrusca ne-a luat colindele, dar ne-a adus cinstea”
La Biserica Veche din Deal, parohul Alexandru Brici isi aduce aminte de multele glasuri care au colindat in ziua de Craciun in lacasul de cult. Insa cel mai ales dintre ele a fost acela al lui Hrusca, despre care preotul spune ca a primit har de la Dumnezeu sa duca mai departe, in timp si spatiu, colindele vechi ale ieudenilor.
“In fata celei mai vechi biserici din Maramures, din tara chiar, biserica din lemn cu hramul “Nasterii Maicii Domnului”, construita la 1364, s-au colindat colindele noastre romanesti, maramuresene din vremi stravechi. Si aceste colinde le-a impartasit si Stefan Hrusca al nostru. Si nu numai ca le-a colindat pentru comunitatea noastra de aici din Ieud, ci si mai mult decat atat, prin harul lui Dumnezeu, le-a dus si mai departe. La ora actuala vedem ca Stefan Hrusca este cel mai popular colindator din intreaga lume. Nu as vrea sa exagerez, dar eu consider ca asa este.”, povesteste el.
Preotul Alexandru Brici spune ca tot ce a luat Hrusca din Ieud a dat inapoi insutit.
”Ieudul pentru Stefan Hrusca a fost locul din care s-a inspirat. Ei, acuma vedeti dumneavoastra, moneda se schimba. In ce sens? In sensul ca Ieudul a primit si el de la Stefan Hrusca ceea ce merita. Daca Stefan Hrusca ne-a luat colindele noastre, multe dintre ele unicat, si le-a dus mai departe, iata ca el a adus inapoi cinstea comunei noastre pentru colindele care el le-a luat de aici. Pentru noi Stefan este un simbol,” au fost cuvintele rostite de preotul Brici.
Colindele nu au trebuit culese. Hrusca a crescut cu ele
Usa casei in care a vazut lumina zilei Stefan Hrusca am gasit-o pentru prima data inchisa. Tatal rapsodului lipsea din localitate.
“Cred ca este pentru prima data cand usa de la intrare este inchisa. Sigur va fi suparat ca nu a fost acasa. El primeste pe toata lumea si vorbeste din adancul sufletului despre feciorul lui, feciorul care a adus cinste satului in care s-a nascut”, ne-a explicat Anuta Pasca, verisoara a lui Stefan si invatatoare in sat.
Si ea vorbeste despre colindatorul romanilor cu mandria specifica ieudenilor.
“Il stiu pe Stefan de cand s-a nascut. Este diferenta de un an de zile intre noi. Am crescut la distanta de cativa metri de casa lui. A inceput sa cante la acordeon. Dupa aia, cand era in Liceul Pedagogic din Sighet, a cantat la contrabas. Apoi, stie toata lumea, chitara l-a consacrat, dar cand a inceput sa interpreteze colindele noastre, ale ieudenilor, ale maramuresenilor, ale ardelenilor, intr-un cuvantul ale romanilor a devenit cantautor cu adevarat”.
”Sa ma astepti cu gasca pe pod, ca mi-i dor sa colind sub fereastra”
Anuta Pasca isi aduce aminte de copilaria lui Stefan Hrusca, atunci cand in serile de Craciun colinda cu traistuta sub geam, pentru nuci. Femeia marturiseste ca si acum, rapsodul abia asteapta sa colinde ca pe vremuri, cu gasca, pe sub ferestrele ieudenilor.
”Vreau sa va spun ca el nu trebuia sa isi culeaga colindele, el a crescut cu colinda. De mic copil fiind a colindat cu traistuta, din casa in casa, dupa nuci, mere, colaci. Dupa anii 1990, el le-a readus in fata noastra intr-o interpretare aparte. Cand eram copii, ne grabeam, sa colindam ca trebuia sa colindam toate casele, noaptea era scurta. Pentru el nu era ceva nou, probabil de aici si naturaletea cu care le canta, pentru ca simte ceea ce canta. El abia asteapta sa vina acasa sa colinde sub geam. Chiar m-a sunat si mi-a spus: <<Hai Marcu’ – ca asa imi zice; desi e dus de o gramada de ani peste Ocean nu si-a uitat graiul din Ieud – sa ma astepti cu gasca pe pod ca mi-i dor sa colind sub fereastra!>>. Abia astept seara de Craciun sa colindam asa cum ii place lui”, a povestit ea.
CITESTE SI:
17:09:22 8 decembrie 2009
Sursa: Vasile Dale