Vezi VIDEO
Vestea Nasterii Mantuitorului a fost adusa aseara, 8 decembrie in Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” de grupuri de colindatori care au reprezentat toate zonele Maramuresului. Ajuns la editia a VII-a, concertul traditional „Sus la poarta raiului” a reunit artisti consacrati, dar si tineri interpreti si colaboratori ai Ansamblului Folcloric National Transilvania.
De un dar special de Craciun au avut parte maramuresenii care au participat aseara, 8 decembrie, la concertul de colinde de la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare. In impunatorul lacas de cult au rasunat colindele traditionale, care au intregit atmosfera sarbatorilor pentru care se pregatesc in aceasta perioada credinciosii. Printre colindatori s-au numarat Dinu Iancu Salajanu, Florentina Giurgi si Marinel Petreus.
Interpretul Dinu Iancu Salajanu, care a fost insotit de copii din Plopis, dar si din Zalau, a marturisit ca e pentru prima data cand a cantat fara orchestra, insa a aratat ca a simtit mai aproape sufletul celor care au venit cu atata drag sa-l asculte.
“Eu ma bucur sa am langa mine acesti copii cu glas de ingeri, copii din Plopis, de la parohia preotului Chira Ionel, si copii din Zalau, sase la numar, ca sa intregim corul, sa fim cu totii salajeni. Este pentru prima data cand cant fara orchestra, dar nu pot sa zic ca nu e frumos sa simti ca vibrezi alaturi de ceilalti care stau sa te asculte, importanta e nu cararea, ci dragostea cu care am venit noi la dumneavoastra, fiind convinsi ca vom gasi oameni deosebiti, asa cum va stim noi pe cei din Maramures, cu sufletele deschise spre frumos si cu cadouri pentru copii”, a declarat Dinu Iancu Salajanu.
Colindele romanesti incarcate de o semnificatie aparte si care par sa transmita un mesaj ceresc i-au impresionat pe cei prezenti la concert.
“Preafericitul Daniel a spus atat de frumos ca Dumnezeu ne-a dorit al cincilea anotimp, anotimpul colindelor, dar numai crestinii au primit in dar al cincilea anotimp. Asa cum colinda romanii nu colinda nimeni, de aceea eu cred ca de al cincilea anotimp noi romanii ne bucuram cel mai mult. E darul pe care ni l-a facut Dumnezeu daruindu-ni-L pe Hristos, iar noi l-am imbracat atat de frumos cum nimeni n-a facut-o. Nu exista un colind mai inaltator si mai plin de simtire si traire precum cei care l-au alcatuit si pe care il colinda romanii”, a punctat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Concertul „Sus la Poarta Raiului” care a fost organizat de Ansamblul Folcloric National Transilvania, in colaborare cu Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a putut fi urmarit in direct aseara si pe postul de Televiziune eMaramures, partener media principal al evenimentului.
Sursa: Camelia Tocaci