Vezi VIDEO
zeci de elevi din toate “tarile” Maramuresului au vestit, la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Imbracati in costume populare, tinerii si-au pus in valoare talentul in cadrul unui concurs destinat “colindatorilor”. De asemenea elevii si-au prezentat creatiile literare si lucrarile plastice care au avut ca tema “Nasterea Domnului”.
Cea de-a XV-a editie a manifestarii “De Nasterea Domnului”, organizata de Inspectoratul Scolar Judetean in acest sfarsit de saptamana la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, a reunit peste 150 de elevi de la scolile gimnaziale, liceele si colegiile maramuresene. In cadrul evenimentului a fost organizata o expozitie de icoane pe sticla si pe lemn, dar si desene ale elevilor care au putut fi admirate in incinta lacasului de cult. In paralel s-a desfasurat si un concurs de colinde si teatru religios la care au participat elevi din intreg judetul.
“Este vorba despre manifestarea cultural-religioasa, «De Nasterea Domnului» ajunsa la cea de-a XV-a editie si in acelasi timp concursul «Colindatorii», la a IV-a editie, manifestari organizate de Inspectoratul Scolar Maramures, avand binecuvantarea PS Iustin Sigheteanul. In aceste manifestari sunt implicate cadre didactice care predau diciplina Religie, dar si alte cadre didactice pe Desen sau Muzica. Avem in total 150 de colindatori, 49 de elevi care au pregatit scenete cu Nasterea Domnului si 153 de elevi care au venit in expozitie cu lucrari literare, plastice”, a declarat preotul profesor Florin Hoban.
In cadrul concursului “Colindatorii” s-au intrecut zece formatii corale. Imbracati in costume populare traditionale, elevii au readus in fata juriului colinde specifice zonei de unde au venit. “Copiii care participa astazi la manifestarea de la catedrala, spatiu primitor de fiecare data, spatiul care ne primeste cu multa generozitate sunt elevi din scolile gimnaziale, licee si colegiile maramuresene reprezentand toate «tarile» Maramuresului. In aceasta consta si frumusetea evenimentului, ca pe langa traditionalele colinde specifice locului de unde vin, colindatorii sunt imbracati in port popular”, a precizat preotul Florin Hoban.
Juriul competitiei a fost format din PS Iustin Sigheteanul, presedinte de onoare, preotul profesor Andrei Babosan, presedinte executiv, preotul Teofil Stan si profesorii Mioara Stefan, Ioan Marian Pop si Bogdan Roatis. Anul acesta marele premiu al concursului a ajuns la Grupul “Florile Cosaului” de la scoala din Budesti.
Toti colindatorii au fost premiati la final de organizatori cu diplome, dar si cu mere, dulciuri si iconite.
Premii:
Marele premiu: Grupul vocal „Florile Cosaului” de la Scoala Budesti.
Premiul I: Grupul vocal „Vestitorii Nasterii Domnului” de la Liceul Teoretic ”Bogdan Voda” Viseu.
Premiul II: Grupul vocal „Voci maramuresene” de la Liceul Tehnologic ”Dr. Florian Ulmeanu”
Premiul III: Grupul vocal „Colindatorii Nasterii Domnului” de la Scoala Gimnaziala ”Dimitrie Cantemir”
Mentiunea I: Grupul vocal „Deisis” al Liceului Teoretic ”Petru Rares” din Targu Lapus.
Mentiunea II: Grupul vocal „Coronita” de la Scoala Gimnaziala ”Alexandru Ivasiuc” Baia Mare.
Mentiunea III: Grupul „Tinerii crestini” de la Liceul Tehnologic Transilvania
Premiul special pentru pastrarea si promovarea traditiei locale: Grupul vocal „Colindatorii” de la Scoala Gimnaziala Cernesti.
Premiul special pentru pastrarea si promovarea portului popular in mediul urban: Grupul „Cent Colind” de la Colegiul Economic Nicolae Titulescu din Baia Mare.
Premiul special pentru autenticitatea colindelor: Grupul vocal „Colindatori din Chioar” de la Scoala Gimnaziala Miresu Mare
Trupele de teatru religios :
Premiul I: Scoala Gimnaziala Baia Sprie, Structura Chiuzbaia – „Viflaimul”
Premiul II: Scoala Gimnaziala ”Alexandru Ioan Cuza”-„Pastorii la iesle”
Premiul III: Scoala Gimnaziala Asuaju de Sus- „Irozii”
Mentiunea I: Colegiu Tehnic ”Anghel Saligny”- „Cei trei magi si Irod”
Sursa: Camelia Tocaci