Trei dintre elevele de clasa a IX-a de la colegiul “Carmen Sylva” din Baia Mare au gatit pentru colindatorii care le-au trecut pragul astazi, 16 decembrie. Colindatorii sunt liceenii de la Grupul Scolar “Ion Ionescu de la Brad”, care au venit tocmai din Seini si si-au rasplatit gazdele cu o strigatura maramureseana. La eveniment a fost invitat si Pamfil Biltiu pentru vorbi noii generatii despre traditiile si obiceiurile maramuresene.
“Turism, traditie si istorie maramureseana” este proiectul care a fost lansat astazi, 16 decembrie, la Colegiul Tehnic “Carmen Sylva” din Baia Mare. In cadrul acestuia, cativa elevi de la Grupul Scolar “Ion Ionescu de la Brad” au venit tocmai de la Seini pentru a-i colinda pe liceenii de la colegiul baimarean. Ca niste gazdoaie ce sunt, baimarenii le-au pregatit colegilor din Seini momente artistice si mancare de post.
“Este un proiect in parteneriat intre colegiul „Carmen Sylva” si Grupul Scolar „Ion Ionesco” de la Brad din Seini. Astazi este prima actiune din cadrul proiectului numita “Colinde, colinde”, in care i-am chemat pe cei din Seini sa ne colinde. Noi am pregatit un mic spectacol cu cantec si dans popular, realizat de elevii colegiului nostru. Ca adevarate gazde ce suntem, i-am omenit cu sarmale si cu gogosi facute de socacitele clasei a IX-A “, a precizat Anca Tita, cadru didactic la Colegiul „Carmen Sylva”.
Dana Buciuman, Alexandra Luca si Georgiana Tecan au pregatit colindatorilor sarmale de post si gogosi pentru a-i rasplati pentru colinda “Deschide, nana, usile”.
“Am gatit sarmale cu pasat si cu ciuperci si gogosi. Am preparat 170 de sarmale si 60 de gogosi. Preparatul sarmalelor a durat doua ore si jumatate si al gogosilor o ora si ceva”, a spus Dana Buciuman.
Pentru ca elevii sa cunoasca traditiile si obiceiurile maramuresene, dar si pentru a le transmite mai departe, etnologul Pamfil Biltiu a fost invitat la eveniment. Acesta le-a povestit tinerilor cum sarbatoreau batranii Anul Nou si Boboteaza.
Sursa: Adina Timis