Vezi VIDEO
Traditiile si obiceurile din Maramures si Satu Mare l-au fascinat intotdeauna pe Nicoara Mihali, care a editat recent doua dvd-uri prin care reda atmosfera sarbatorilor de Craciun. Nimic neobisnuit in acest demers, doar ca una dintre inregistrari, Dant din Oas – Colindatul, vine sa bulverseze cunostintele general raspandite despre aceste obiceiuri. In locul cunoscutelor colinde populare care vestesc Nasterea Domnului, autorul a surprins intr-o localitate din Tara Oasului un grup de tineri care umbla prin sat „cu dantul”. Nicoara Mihali sustine ca la origine colindul a fost un dans ritualic, iar argumentul pe care il prezinta este obiceiul filmat in Certeze, un dans fecioresc care are loc de Craciun. Al doilea dvd contine scene de la Festivalul Obiceiurilor de Iarna din Negresti Oas.
Nicoara Mihali a declarat ca a fost si el fascinat de descoperirea obiceiului de colindat „cu dantul” filmat in comuna Certeze. ”La origine, colindul a fost un dans. In toate societatile arhaice trcerea dintre ani s-a realizat printr-un dans ritualic la care participau feciorii, tinerii din comunitate. Dansul avea rol de chemare a fetelor… Acest lucru se vede in obiceiul de la Certeze. L-am vazut doar aici, si m-a frapat. Ulterior, crestinii au transformat «vechiul colind» in cantec”, a spus Nicoara Mihali.
Realizatorul filmului a subliniat ca e vorba de un dans aparte. “Este executat de 4-5 cete de feciori, care se aduna numai in preajma Craciunului. Fiecare ceata are un conducator, unul care urmeaza sa se casatoreasca in anul urmator. El, de fapt, organizeaza ca o petrecere a burlacilor. Obiceiul are insa si conotatii mai profunde, pentru ca semnifica purificarea. Este un dans pe viata si pe moarte. Mai mult, asa multumesc tinerii celor care i-au primit in casa. Le ureaza, prin dans, belsug si un an bogat”, a explicat Nicoara Mihali.
Obiceiul s-a pastrat, insa oamenii comunitatilor din Tara Oasului au suferit mari transformari, prin urmare filmul surprinde si aceste schimbari radicale. Un contrast frapant, care nu poate fi trecut cu vederea, e faptul ca imaginile ii surprind pe feciori in costumele lor populare, executand un dans venit probabil din perioada precrestina, avand in spate un televizor cu plasma pe jumatate din perete si care transmite programului de stiri al CNN. Este un semn al globalizarii, al modernismului care a patruns adanc in Romania, iar care la Certeze si in toata Tara Oasului este evident. “Este un contrast extraordinar intre portul, muzica arhaica, instrumentele folosite si fastul, opulenta, kitsch-ul din casele osenilor”, a spus Nicoara Mihali.
Cat priveste al doilea dvd, cu imagini de la Festivalul Datinilor de Iarna de la Negresti Oas, Nicoara Mihali a precizat ca are cateva momente speciale, cum ar fi Irozii din Calinesti, dar si colindatoarele din Oas, care canta intr-un ritm sacadat si pe o tonalitate ca aceea a tapariturilor specifice zonei.
Nicoara Mihali pune la dispozitie ambele DVD-uri, precum si altele cu obiceiuri din Maramures si alte zone etnografice ale tarii. Contact: tel: 0745-861650, 0262-261413, nicoaramihali@yahoo.com
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult