Coconi incotosmanati cu gube, fete in camesi cu colturi, sumne inflorate si opinci in picioare ori flacai echipati in draci au defilat pe strazile Sighetului prezentand mandri straiele populare din zona lor, cum rar mai pot fi vazute in satele din Maramuresul istoric chiar si la zi de sarbatoare.
S-a colindat si dansat ca pe vremea batranilor nu doar sub privirile extaziate ale strainilor, care nu au parte de asemenea spectacole ”live” in tarile natale, ci si ale romanilor, care incetul cu incetul se rup de traditii fortati de moda globalizarii.
Organizatorii, Centrul Creatiei Populare Maramures, au impus, de altfel, participantilor la festival sa nu se prezinte cu kitsch-uri, cum s-a intamplat in anii anteriori, mai ales ca ideea de inceput a manifestarii a fost tocmai aceea de a pastra traditiile de iarna ale romanilor.
Nu au lipsit insa elementele de nou. De exemplu, unul dintre ”draci” a fost Saddam si Osama ben Laden in acelasi timp, dupa cum scria pe masca lui, iar altii si-au impodobit discret caciulile cu fotografii de femei sexy. A putut fi vazut si vechiul dans al ursarului, prezentat de grupul sucevean din Volovat, si care a cules lungi aplauze.
Cele 45 de ansambluri prezente la Sighet au reprezentat tot atatea localitati din Maramures, dar si din judetele Suceava, Botosani, Neamt, Satu Mare, Ialomita si Sibiu. Speciala a fost prezenta grupurilor din satele cu populatie majoritar ucraineana, care pana acum au lipsit de la eveniment. Astfel, au putut fi vazuti artisti populari din Ruscova, Repedea ori Bistra.
Stefan Maris, directorul Centrului Creatiei Populare, a apreciat grija participantilor pentru prezentarea unor costume populare autentice. ”De 3-4 ani ne tot chinuim sa eliminam kitsch-ul din aceasta manifestare si pot sa spun ca anul acesta a fost altfel.”
Festivalul datinilor de la Sighet a reunit si o multime de etnografi, etnologi si folcloristi din tara si strainatate, care au avut un bun prilej de studiu. Stefan Maris a spus ca s-a discutat intens despre viitorul manifestarii dupa intrarea in Uniunea Europeana.
”Influenta occidentului va fi si mai semnificativa, iar amenintarile civilizatiei vestice sunt mari. Prin urmare, e absolut obligatoriu sa se intervina pentru mentinerea traditiei. Legiuitorul ar putea avea un cuvant important de spus. In plus, prin proiecte cu finantare europeana s-ar putea salva ceva din aceste obiceiuri.”
Organizatorii sunt optimisti, iar Stefan Maris crede ca ”desi dupa 1 ianuarie 2007 se va intoarce o fila in istoria Romaniei, si la anul Sighetul va rasuna de colinzi”. El chiar ar vrea sa urmeze cel putin 38 de editii din 2007.
Sursa: Meda Muntean