Aproape toată lumea cunoaște metoda vopsirii ouălor cu coji de ceapă. Dar puține persoane bănuiesc că ouăle Pascale pot căpăta și alte nuanțe — verde, roșie, galbenă și chiar și albastră — cu ajutorul coloranților naturali, care într-adevăr există.
Cel mai important este să luați în considerație faptul că intensitatea culorii este direct proporțională cu cantitatea pigmentului și timpul de vopsire. Apropo, ouăle vopsite în mod ecologic pot fi suplimentate ușor cu modele. Trebuie să aveți grijă de acest aspect chiar înainte de vopsire.
MODELE: Una dintre cele mai simple metode de aplicare a modelelor presupune folosirea elasticelor pentru bani.
Cojile de ceapă oferă ouălor o nuanță brun-roșiatică. Bunicile noastre începeau să le adune din timp, iar ca să obțină un model, fixau o frunzuliță sau un fir de iarbă, care le-a plăcut, pe coaja oului.
De asemenea, puteți să obțineți figuri cu orice grad de dificultate cu ajutorul unui creion de ceară sau al unei lumânări: locurile, în care coaja de ou intră în contact cu ceara, rămân deschise la culoare după vopsire.
CAFEAUA : Cafeaua măcinată oferă ouălor o nuanță maronie.
SFECLA ROȘIE : Sfecla roșie vopsește coaja de ou în roșu cu nuanțe de mov. Dacă veți reduce concentrația de colorant, puteți să obțineți cu ușurință un roz intens.
VARZA ROȘIE :Fiți atenți! Varza roșie este insidioasă: când este folosită, ea nu colorează ouăle în roz sau roșu, ci în albastru sau turcoaz. Puteți să obțineți ușor culoarea albastră și cu ajutorul fructelor negre de Aronia (scoruș negru), dar ele trebuie congelate de cu toamnă.