Vezi VIDEO
Conform planului de scolarizare pe anul scolar 2012-2013, cateva unitati scolare din Maramures vor disparea. Acest lucru va duce si la reducerea unor posturi din invatamant. Printre liceele care vor fi absorbite in urma comasarii se numara Grupurile Scolare Carmen Sylva si Gheorghe Lazar. Pe de alta parte, se va reinfiinta invatamantul profesional, in Maramures estimandu-se ca vor exista in jur de 150 de locuri, asta in functie si de numarul solicitarilor.
Unul dintre motivele care a determinat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean sa gandeasca, impreuna cu directorii de scoli, un alt plan de scolarizare este scaderea numarului de elevi, la clasele de-a IX-a de la liceele din Maramures fiind reduse 15. De asemenea, la aceste unitati de invatamant numarul elevilor a fost cu 700 mai mic.
Potrivit noului plan vor disparea unele licee din judet, dar si gradinite, care vor fi absorbite prin comasare de alte unitati de invatamant.
“Din cauza lipsei de atractivitate a domeniilor pe care le propunea, Colegiul «Carmen Sylva» s-a comasat prin absorbtie. Practic dispare din reteaua scolara a judetului Maramures, comasandu-se cu Liceul Emil Racovita. Liceul Emil Racovita se va muta in spatiul de la Carmen Silva si vor deveni un nou Liceu Emil Racovita”, a precizat inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures (ISJ), Mariana Pop.
Si Grupul Scolar “Gheorghe Lazar” va disparea, fiind absorbit de Colegiul Aurel Vlaicu. Noul liceu va functiona in spatiul fostului Grup Scolar „Gheorghe Lazar”. Totodata, unele specializari vor fi transferate la alte unitati. Astfel, Colegiul “CD Nenitescu” pierde o clasa din domeniul mecanic care se va transfera la Colegiul Transilvania, dar castiga o clasa de silvicultura, pentru ca specializarea nu va mai exista la Liceul „Emil Racovita”. Comasari vor exista insa si in cazul altor institutii scolare. Un exemplu dat de oficialii ISJ a fost cel al Gradinitei Nr. 9 care se comaseaza cu Scoala Generala “George Cosbuc”.
In schimb, se va reinfiinta invatamantul profesional. “In planul de scolarizare din acest an apare invatamantul profesional, fostele scoli profesionale. Clasele de invatamant profesional vor avea 12 copii si vor fi constituite din elevii care vor finaliza clasa a IX-a de liceu. Vor avea calificarea solicitata de agentul economic”, a explicat Mariana Pop.
Oficialii ISJ recunosc ca noul plan de scolarizare presupune si reducerea unor posturi din invatamant, insa deocamdata nu se stie numarul acestora. Mariana Pop a subliniat doar faptul ca personalul titular “de sistem” nu va avea de suferit in aceasta privinta.
Sursa: Camelia Tocaci