Vezi VIDEO
Cele cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national au decis sa dea in judecata Guvernul, din cauza desfiintarii Inspectiei Muncii. Sindicalistii considera ca prin comasarea Inspectiei Muncii si a Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala intr-o singura institutie se urmareste politizarea excesiva a functiilor din noua structura.
In plus, liderii de sindicat spun ca nu vor avea o colaborare la fel de buna ca si pana acum cu institutia care lupta impotriva abuzurilor facute de angajatori asupra salariatilor.
La finele anului trecut, Guvernul a hotarat desfiintarea Inspectiei Muncii si a Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. In locul acestora ar urma sa fie formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii. Decizia starneste insa critici dure din partea sindicalistilor.
Liderii de sindicat considera ca nu se are in vedere altceva decat politizarea excesiva a noii institutii. In plus, in opinia acestora, munca la negru va fi in floare pentru ca rezultatele controalelor vor fi influentate de anumite persoane din sfera politicului.
“De-a lungul timpului s-a demonstrat ca e institutia care inca lupta pentru eradicarea muncii la negru. E institutia care a contribuit in ultimii ani la reducerea fraudei fiscale. Prin subordonarea acestei institutii, noi consideram ca vor politiza excesiv aceasta institutie si mai mult oameni politici vor avea influenta asupra inspectorilor de la Inspectia Muncii in situatii de diverse controale, impunand rezultatele acestor controale. S-ar putea ca oamenii de la Inspectia Muncii sa primeasca atributii in zona sociala a directiei si astfel s-ar reduce numarul controalelor si implicit ar creste munca la negru si frauda fiscala din Romania”, a declarat liderul Blocului National Sindical Maramures (BNS), Marcel Giurge.
Alti sindicalisti sustin ca e nevoie de mentinerea independentei Inspectiei Muncii, pentru a nu periclita colaborarea dintre sindicate si aceasta institutie in privinta combaterii abuzurilor facute asupra salariatilor de angajatori.
“Pemntru noi ca si sindicate, aparitia Inspectiei Muncii a fost benefica si am salutat-o la momentul potrivit. E o institutie care intre timp s-a maturizat, e institutia cu care organizatiile sindicale colaboreaza cel mai mult impotriva abuzurilor pe care le-ar putea comite angajatorii, in speta cei din zona privata, dar mai nou si cei din zona publica vedem ca exercita tot mai multe abuzuri impotriva angajatilor. E o institutie de care avem nevoie si credem ca trebuie sa ramana independenta in continuare. Agentia de Prestatii Sociale are un alt statut si o cu totul alta arie de preocupari”, a explicat liderul CNSLR Fratia Maramures, Mircea Ciocan.
Cele cinci confederatii sindicale care au luat atitudine impotriva desfiintarii Inspectiei Muncii si a Agentiei de Plati si Inspectie Sociala sunt Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa”, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Nationala a Sidicatelor Libere din Romania – Fratia si Confederatia Sindicala Nationala Meridian.
Intr-o prima faza, sindicalistii au decis sa cheme in contencios administrativ Guvernul. De asemenea, sindicalistii au mai spus ca vor scrie tuturor ambasadelor din tarile Uniunii Europene pentru a le semnala decizia Guvernului privind desfiintarea Inspectiei Muncii.
Sursa: Camelia Tocaci