Spaniolul Joaquin Jose Martinez, primul european declarat nevinovat si eliberat din Coridorul Mortii (nume dat perioadei de detentie pana la eventuala executie – n.r.), a declarat miercuri, la Bucuresti, ca a crezut in pedeapsa capitala chiar si cand el insusi astepta acest verdict. Martinez a fost prezent la Institutul Italian de Cultura din Bucuresti in cadrul unei serii de discutii ce are ca scop convingerea autoritatilor din cat mai multe tari sa suspende pedeapsa cu moartea.
El a participat la o conferinta de presa alaturi de Cristina Antochi – responsabil Comunitatea Sant Egidio Bucuresti, Diego Brasioli – ambasadorul Italiei la Bucuresti si Ramiro Fernandez Bachiller – ambasadorul Spaniei la Bucuresti. Martinez a fost condamnat la moarte in Statele Unite ale Americii dupa ce a fost arestat, in 1996, pentru un dublu asasinat pe care l-ar fi comis, desi la acel moment nu existau probe concludente in acest sens.
In 2001, drept raspuns la presiunile familiei lui Martinez si ale comunitatii internationale, acesta a fost judecat din nou si declarat nevinovat. Totusi, in total, acesta a executat cinci ani si jumatate de inchisoare, din care trei ani a asteptat executarea pedepsei cu moartea in asa-zisul Coridor al Mortii.
„In timpul in care eram incarcerat si asteptam executarea pedepsei, visam ca sunt cu familia, ca imi sarbatoresc aniversarea si ma trezeam si vedeam peretii goi ai temnitei. In schimb, in cei 13 ani in care am fost eliberat visez ca sunt inchis si cand ma trezesc plang de fericire ca nu e adevarat, ca sunt cu familia mea”, a marturisit el.
Totusi, barbatul, care in prezent merge in numeroase tari pentru a milita impotriva pedepsei cu moartea, a spus ca foarte mult timp, chiar si cand era inchis, a crezut in acest tip de justitie.
„Eram in favoarea pedepsei cu moartea, pentru ca am doua fiice si ma gandeam la ce as face daca mi-ar ucide cineva copiii”, a aratat Martinez. Persoana care i-a schimbat modul de a gandi in aceasta privinta a fost un coleg de celula care astepta sa fie executat de 20 de ani, el fiind condamnat pentru violarea si uciderea unei fetite.
Martinez a remarcat ca acesta nu primise in aceasta perioada nicio vizita, nicio scrisoare si ca era tratat cu cruzime de gardieni. Joaquin Jose Martinez a declarat ca se considera un purtator de cuvant al tuturor celor condamnati la moarte.
„Vorbesc pentru ei pentru ca ei nu mai pot vorbi. E o cruce pe care o duc zilnic”, a adaugat barbatul. Nu a primit nicio despagubire pentru anii de detentie pe care i-a executat, deoarece sistemul de justitie american se bazeaza pe votul juratilor si astfel responsabilitatea este impartita. „E ca si cum ai zice <Nu eu am scris partitura, eu doar o cant>”, a explicat el.
La randul sau, ambasadorul Italiei la Bucuresti a spus ca Guvernul Italiei a facut eforturi din 2007 pentru a inainta, alaturi de alte state, un moratoriu la Organizatia Natiunilor Unite, pentru abolirea pedepsei cu moartea. „S-a propus suspendarea acestei pedepse, nu abolirea directa, pentru a se ajunge gradual la abolire”, a spus Brasioli. „Tara mea considera ca pedeapsa cu moartea, in orice circumstanta, este o incalcare grava a drepturilor omului. (…) Consideram ca pedeapsa cu moartea e o pedeapsa cruda, inumana si degradanta”, a adaugat si ambasadorul Spaniei la Bucuresti.
Singura tara europeana care mentine pedeapsa cu moartea este Belarus. Printre tarile in care este practicata pedeapsa capitala se numara Statele Unite ale Americii, Iran, Irak, China, Japonia si Afganistan.
Sursa: Agerpres