Se implinesc 14 ani de la trecerea la Domnul a lui Cleopa Ilie, unul dintre marii duhovnici contemporani. Vietuitor la manastirea Sihastria, unde se afla inmormantat, parintele Cleopa este autorul mai multor volume de invatatura, reusind ca si dupa trecerea la cele vesnice sa reprezinte un adevarat povatuitor duhovnicesc prin sfaturile sale ramase in carti, inregistrari audio sau video.
Parintele Cleopa Ilie, pe numele de mirean, Constantin, s-a nascut la 10 aprilie 1912 in comuna Sulita, judetul Botosani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. In primele doua luni dupa nastere, pruncul Constantin, viitorul parinte Cleopa era tot timpul bolnav. Nestiind ce sa mai faca, mama lui s-a dus cu pruncul la vestitul duhovnic Conon Gavrilescu, de la Schitul Cozancea, care a sfatuit-o sa daruiasca copilul Maicii Domnului. Atunci mama s-a inchinat cu lacrimi la icoana Maicii Domnului, facand trei metanii, plangand i-a promis acesteia ca ii inchina copilul.
Dupa ce a fost daruit Maicii Domnului, copilul s-a facut sanatos, iar de atunci n-a mai fost bolnav de moarte. In decembrie 1929 s-a alaturat obstii Manastirii Sihastria, alaturi de fratele mai mare, Vasile, fiind calugarit in 2 august 1937.
In iunie 1942 este numit loctiitor de egumen, intrucat staretul Ioanichie Moroi era greu bolnav. In anul 1944, la 27 decembrie, monahul Cleopa este hirotonit ierodiacon, iar la 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Manastirii Neamt. Dupa aceasta data este numit oficial egumen al Schitului Sihastria.
In anul 1947, Schitul Sihastria, numarand peste 60 de vietuitori, a fost ridicat la rang de manastire, iar Protosinghelul Cleopa Ilie este facut arhimandrit, cu aprobarea Patriarhului Nicodim. In anul 1948, fiind urmarit de organele politice de atunci, se retrage pentru, sase luni in padurile din jurul Manastirii Sihastria. De asemenea intre anii 1952-1954, fiind urmarit de securitate, se retrage in Muntii Stanisoara, impreuna cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Dupa mai bine de doi ani de viata pustniceasca, amandoi au fost readusi in Manastirea Slatina, la porunca Patriarhului Justinian, iar in toamna anului 1956 a revenit la manastirea Sihastria unde spovedea si povatuia pe credinciosi,monahi si preoti.
A trecut la cele vesnice in 2 decembrie 1998, inmormantarea sa avand loc in decembrie, mii de credinciosi conducandu-l pe ultimul drum pe marele duhovnic. Numerosi credinciosi se aduna si acum la chilia si la mormantul parintelui Cleopa, marturisind ca simt ajutor prin rugaciunile sfintiei sale.
Sursa: Camelia Tocaci