16 ani se implinesc astazi, 2 decembrie, de cand s-a mutat la Domnul, unul din cei mari duhovnici ai neamului romanesc, parintele Cleopa Ilie. La Manastirea Sihastria, acolo unde a intrat in monahism, parintele Cleopa s-a ocupat multa vreme de ingrijirea oilor, insa la 30 de ani a fost ales pe neasteptate egumen al lacasului de cult. Aici se va ingriji de sufletele monahilor din obstea pe care a “pastorit-o” cu multa daruire, insa ii va povatui si pe numerosii credinciosi care veneau la el fie pentru a-si usura sufletele de pacate, fie pentru un sfat.
Parintele Cleopa Ilie s-a nascut la 10 aprilie 1912, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei Alexandru Ilie. A urmat scoala primara de sapte ani in satul natal. Avea o memorie cu totul deosebita, asemanandu-se mamei sale. In anul 1929, la inceputul lui decembrie, a intrat in obstea Schitului Sihastria impreuna cu fratele sau mai mare, Vasile. Dupa trei zile de ispitire, au fost primiti in obstea acestui schit, in ziua Sfantului Ierarh Spiridon, la 12 decembrie.
De mic copil, Parintele Cleopa avea multa evlavie la Maica Domnului. La unsprezece ani a invatat Acatistul Bunei Vestiri pe de rost. Toti fratii sai iubeau infranarea de mici. Mama sa spunea ca le punea uneori carne in traista, cand nu era post. Dar ei nu o mancau, ci o dadeau la altii si mancau putina paine si ce mai aveau. Spunea mama sa despre Constantin ca de copil ura cele lumesti si fugea de ele. Cand s-a facut mai marisor si mergea cu oile, daca se intampla sa fie o nunta in sat si canta muzica, nu trecea pe acolo, ci ocolea satul de departe si asa ajungea acasa.
Parintele Cleopa Ilie cerea credinciosilor sa pastreze cu sfintenie dreapta credinta, adica dogmele Bisericii Ortodoxe, aratand ca fara “dreapta credinta” nimeni nu se poate mantui, chiar daca are fapte bune. Duhovnicul de la Sihastria mai punea accent pe Taina Spovedaniei, adica pe marturisirea pacatelor, macar in cele patru posturi, aratand ca “daca moare omul spovedit curat, Biserica il poate scoate din iad si in 40 de zile, sau poate mai mult, dar il poate scoate. Dar daca este nespovedit si are pacate grele, nu-l mai scoate din iad nici o slujba. Fara spovedanie nu este mantuire”.
Parintele Cleopa Ilie ii mai sfatuia pe credinciosi sa se roage mult, sa faca milostenie, dar si sa traiasca in dragoste si armonie. A avut o misiune duhovniceasca neintrerupta. Parintele a stat de vorba cu credinciosii si a dat sfaturi ca de obicei si cu o zi inainte de a pasi spre vesnicie. Luni seara, in chip neobisnuit, Parintele Cleopa Ilie a inceput sa-si citeasca rugaciunile diminetii, pentru ca, desi nimeni nu stia, el se pregatea de calatoria catre cele ceresti. Marti, desi era foarte obosit, a primit pe toti cei ce au venit la dansul. S-a culcat tarziu, dand semne de mare oboseala.
Miercuri dimineata la ora 2,20, ucenicul sau a auzit ca parintele respira din ce in ce mai rar. Cand s-a apropiat de el, parintele a rasuflat adanc si si-a dat sufletul in mainile lui Hristos.
Credinciosii, dar nici slujitorii Sfintelor Altare nu l-au uitat pe marele duhovnic, iar astazi, in mai multe biserici si manastiri din tara au fost oficiate parastase pentru marele pastor de suflete.
Sursa: Camelia Tocaci