In urma cu 21 de ani, la 30 martie 1989, in spitalul din Baia Mare se stingea din viata Nicu Steinhardt, eseist si prozator, calugar al Manastirii “Sfanta Ana” de la Rohia. De confesiune mozaica, Steinhardt s-a convertit la religia crestina ortodoxa in inchisoarea de la Jilava, unde a fost incarcerat pentru apartenenta la “intelectualitatea mistico-legionara”, iar dupa ce s-a calugarit si-a luat numele de fratele Nicolae.
Astazi, 30 martie, se comemoreaza 21 de ani de la moartea lui Nicu Steinhardt. Scriitor, publicist, critic literar si jurist roman de origine evreiasca, Steinhardt s-a convertit la religia crestina ortodoxa in inchisoarea de la Jilava, unde era incarcerat de comunisti, impreuna cu grupul lui Constantin Noica, pentru “crima de uneltire contra ordinii sociale”.
Ieromonahul basarabean Mina Dobzeu l-a botezat pe Steinhardt intru Iisus Hristos la 15 martie 1960, in inchisoare. Acest episod din viata sa da nastere cartii “Jurnalul fericirii”, testamentul sau literar. Romanul, in prima sa varianta, este confiscat de Securitate, in 1972. I-a fost restituit trei ani mai tarziu, dupa numeroase interventii pe langă Uniunea Scriitorilor.
Dupa punerea sa in libertate, in 16 august 1980, Steinhardt este tuns in monahism la Manastirea Rohia si isi ia numele Nicolae. In martie 1989, angina pectorala de care suferea se agraveaza si decide sa consulte un medic specialist din Bucuresti, insa nu ajunge decat in Baia Mare, unde este internat in spital in stare grava. Se stinge in spitalul din Baia Mare, in 30 martie 1989 – era o zi de joi.
A fost inmormantat in cimitirul Manastirii Rohia, sub stricta supraveghere a Securitatii. In acesta luna, la implinirea a 21 de ani “de la trecerea la Domnul a Monahului Nicolae Delarohia”, la Editura Manastirii Rohia, in coeditare cu Editura Polirom, a aparut cel de-al saptelea volum din cadrul Integralei N. Steinhardt: “Intre viata si carti” – editia reproduce volumul aparut in 1976 la Editura Cartea Romaneasca.
Sursa: Catalin Vischi