Constantin Ticu-Dumitrescu a fost un membru marcant al vietii politice romanesti dupa 1989. Membru al Partidului National Taranesc inca din timpul liceului, arestat in repetate randuri inca de pe cand era elev, a fost in cele din urma eliminat din Facultatea de Drept, a fost fugar, arestat de Securitatea comunista si condamnat politic, in 1949, la doi ani si jumatate.
Ca multi alti taranisti, desi a fost eliberat in 1953, cu domiciliu obligatoriu, a fost arestat din nou in 1958, condamnat pentru uneltire la alti 23 de ani de munca silnica si eliberat de abia in 1964, impreuna cu ceilalti detinuti politici.
Calvarului inchisorii si domiciliului obligatoriu i-a urmat calvarul reintegrarii in societatea devenita intre timp ea insasi un mare lagar de concentrare comunist. A fost desigur muncitor necalificat, apoi a devenit sef de echipa si functionar tehnic, pe santierele din Muntii Cernei, Bucegi, Oituz si Vrancei.
Dupa 1989, Constantin Ticu-Dumitrescu s-a implicat activ in viata politica a noii Romanii, sperand si luptand pentru curatarea ei morala si schimbarea institutionala, dupa jertfa tinerilor din Timisoara si Bucuresti. Din 1990 a fost membru CPUN, apoi senator PNTCD intre 1992 si 2000. Tot din 1990, a fost presedinte al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), si Presedinte al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Comunismului (1991-1999).
Constantin Ticu-Dumitrescu a fost un roman si un national-taranist autentic, calauzit fiind in actiunea sa politica de principiile politice taraniste. A fost, de altfel, prieten apropiat al Seniorului Coposu. A initiat Legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, Legea Lustratiei si Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista.
Politician care nu a uitat ca trebuie sa urmezi principiile moralei crestine chiar si in politica, Ticu-Dumitrescu a actionat in spiritul restituirii dreptatii chiar si atunci cand o parte din colegii sai de partid au pus sub semnul intrebarii justetea unor demersuri, si a ramas fidel principiilor taraniste in ciuda retragerii din partid. Astfel, Ticu-Dumitrescu a fost un model de om si de politician, demn de urmat pentru orice tanar care aspira la o cariera politica.
Incepand cu 2003, Constantin Ticu-Dumitrescu a fost membru al Colegiului Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, institutie creata prin aplicarea legii al carui initiator a fost, chiar daca CNSAS nu a putut avea eficienta pe care Ticu-Dumitrescu si-ar fi dorit-o. Prin moartea sa, Romania pierde una dintre putinele instante morale care i-au mai ramas.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, si fie ca Ticu sa ne inspire si sa ne arate, ca intotdeauna, chiar si de dincolo, calea de urmat.
Sursa: Ion Beuca, secretar PNTCD Maramures
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult