Astazi, 16 iunie, sunt doi ani de la stramutarea la viata vesnica a unuia din cei mai mari si mai iubiti duhovnici ai Romaniei, parintele arhimandrit Iustin Parvu. Preotul a fost cunoscut pentru anii de temnita grea pe care i-a facut in timpul perioadei comuniste. Marele duhovnic a trecut prin mai multe locuri de detentie si a cunoscut inclusiv munca silnica din mina de la Baia Sprie. In urma cu aproape doi ani, in 14 septembrie 2013, parintele Justin Parvu a fost declarat cetatean de onoare post mortem al orasului Baia-Sprie.
Mormantul parintelui Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda, judetul Neamt, a devenit din 16 iunie 2013 un loc de pelerinaj care aduna numerosi credinciosi care vin sa se roage aici, in speranta ca marele duhovnic le mijloceste la Dumnezeu alinarea suferintelor si indeplinirea cererilor, asa cum a facut si in intreaga sa viata jertfelnica. Despre parintele Iustin Parvu, cei care l-au cunoscut isi aduc aminte ca nu refuza pe nimeni care venea sa-i ceara sfatul sau sa-si lase la picioarele sale povara pacatelor. La orice ora din zi si noapte, preotul era treaz si dornic de a veni in ajutorul oamenilor macinati de grijile zilnice.
Arhimandritul ii invata pe credinciosi ca fara rugaciune nu vor reusi nimic. De aceea ii sfatuia pe cei care veneau la el sa se roage pentru a putea rabda ispitele care vin asupra lor. “Cu Dumnezeu nu negociem! Cine nu-si pleaca genunchii la rugaciune, nu va reusi nimic. Daca ne vom ruga insa cu ravna, daca ne vom osteni in rugaciune, Dumnezeu va face ca totul sa fie posibil. Asta trebuie sa facem cu totii: sa ne rugam la Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa putem rabda toate necazurile si nenorocirile care vin peste noi. Singura noastra cale, pentru a tine departe ispitele este sa invatam rabdarea si permanenta rugaciune. Cuvantul care trebuie sa se auda inlauntrul Bisericii este: inapoi la invatatura nevoitorilor purtatori de Hristos, inapoi la Sfintii Parinti ai Bisericii!”, spunea intr-unul din interviurile sale, parintele Iustin Parvu.
Marele duhovnic, parintele Iustin Parvu, s-a nascut la data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, judetul Neamt, fiind cunoscut ca staret la Manastirea Petru Voda. In anul 1936, tanarul ravnitor de doar 17 ani a intrat ca frate la Manastirea Durau. In anul 1940 va avea loc tunderea sa in monahism, iar la doar un an distanta, hirotonia intru preot. A primit hirotonia la varsta de 22 de ani.
Intre anii 1942-1944, Parintele Iustin Parvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, in Neamt, pana la Odesa. El a participat, impreuna cu „Divizia 4 Vanatori de Munte”, la luptele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Dupa razboi, au inceput vremurile de prigoana ale romanilor de catre bolsevici.
In anul in care va absolvi seminarul, in 1948, el va fi arestat. Parintele Iustin Parvu este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de „inchisoare politica”. Nevoitorul pentru tara si credinta, parintele arhimandrit Iustin Parvu a trecut prin mai multe inchisori ale tarii: Suceava, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava si Aiud. Urmeaza munca silnica din minele de la Baia Sprie, apoi „reeducarea” din Inchisoarea Pitesti. In anul 1960, Parintele Justin este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta.
Abia in anul 1964 parintele Iustin Parvu va fi eliberat, alaturi de toti ceilalti condamnati pe motive „politice”, ramasi in viata. Intre anii 1991-1992, parintele Iustin vine in satul Petru Voda, unde va intemeia manastirea pe care o inchina martirilor romani din inchisorile comuniste si care poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. In apropiere, marele duhovnic a pus bazele unui schit de maici, dar si a unui azil de batrani si a unui centru de plasament pentru copii.
Sursa: Camelia Tocaci