Toate drapelele vor fi coborate astazi, 22 noiembrie, in berna in SUA, in memoria celui de-al 35-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, John F.Kennedy, asasinat in urma cu 50 de ani si care se afla astazi in Panteonul presedintilor americani, comenteaza France Presse.
„Pentru a deplange pierderea unui mare slujitor al statului, vizionar si intelept idealist”, drapelele de pe cladirile oficiale urmeaza sa fie coborate in berna, a anuntat joi actualul lider de la Casa Alba, Barack Obama, proclamand ziua de 22 noiembrie drept „Ziua comemorarii presedintelui John F.Kennedy”.
Barack Obama i-a indemnat sa faca acelasi lucru si pe americani, care ridica frecvent drapelul instelat in fata caselor lor sau deasupra companiilor private. Memoria lui JFK va fi celebrata astazi pe intreg teritoriul SUA prin servicii religioase, momente de reculegere sau lecturi publice.
La ora locala 12:30 (18h30 GMT), un minut de reculegere se va tine la Dallas (Texas) exact la ora la care John F.Kennedy a cazut la 22 noiembrie 1963 in Dealey Plaza, sub gloantele lui Lee Harvey Oswald, asa cum a stabilit ancheta oficiala a Comisiei Warren.
Acest simpatizant comunist, de 24 de ani, a fost ucis doua zile mai tarziu de catre proprietarul unui club de noapte din Dallas, Jack Ruby, lasand sa pluteasca misterul asupra circumstantelor si motivelor atentatului, care a socat o lume intreaga. „Mitul Kennedy”, pentru totdeauna tanar, frumos si primul presedinte in pas cu modernitatea, a ramas intact in inimile americanilor la jumatate de secol de la asasinarea sa.
Astfel, trei sferturi dintre americani l-au plasat pe ”JFK” in fruntea listei conducatorilor americani moderni care vor ramane in Istorie ca figuri „remarcabile” , in fata lui Ronald Reagan si Bill Clinton, potrivit unui sondaj Gallup.
Kennedy, nascut intr-o familie bogata si influenta din Boston (nord-est), a fost cel mai tanar presedinte ales si primul presedinte catolic, incarnand o era plina de sperante pentru perioada intrata in istorie ca „baby boom”.
In mandatul sau, Istoria retine infruntarea cu Uniunea Sovietica in timpul „crizei rachetelor”, infrangerea din Golful Porcilor, debarcarea ratata anticastrista in Cuba si lansarea programului Apollo care va culmina cu trimiterea unui american pe Luna.
Declaratia sa „Ich bin ein Berliner” („Sunt un berlinez”), intr-un moment in care Berlinul era divizat intre Est si Vest, si afirmatia sa memorabila „Nu intreba ce poate face tara ta pentru tine, ci intreaba ce poti face tu pentru tara ta” lansata in ziua investirii sale, au intrat in memoria colectiva.
De asemenea, momentul anuntului si imaginile cu presedintele mort in limuzina decapotabila, cu Jackie in taior Chanel de culoare trandafirie langa el, toate fac parte din memoria colectiva.
JFK este ingropat in cimitirul militar din Arlington, intr-o suburbie a Washingtonului, vizitat de aproape 3 milioane de persoane in fiecare an si unde presedintele Obama a depus miercuri o coroana de flori.
La Dallas, supranumit „orasul Urii” in urma atentatului, urmeaza sa aiba loc o ceremonie sobra de o ora in Dealey Plaza, ce va cuprinde lecturarea unor fragmente din discursurile presedintelui Kennedy, rugaciuni si muzica interpretata de militari din marina, corpul militar al presedintelui si un survol aerian.
Sursa: Agerpres