In satul Tulghies, an de an, localnicii isi comemoreaza un erou-martir, doar de ei stiut pana nu demult, cand, multumita profesorului Ioan Barlea de la Scoala Lucian Blaga din Baia Mare, fiu al satului, am aflat povestea impresionanta a tanarului. Eroul, cu nume similar cu cel al profesorului Ioan Barle, a fost injunghiat in urma cu 100 de ani, fiind unul dintre calaretii care l-au insotit pe Alexandru Vaida Voievod in traseul sau prin zona Chioarului, unde si-a tinut “vorbirile de program”, in vederea candidaturii ca deputat in Parlamentul de la Budapesta.
In urma cu aproximativ 100 de ani, adica pe 2 iunie 1910, era ziua alegerilor de deputati in Parlamentul de la Budapesta, Ungaria, unde candida si romanul dr. Alexandru Vaida Voievod. Atunci Tulghiesul facea parte din Imperiul Austro-Ungar.
“In acea zi, au fost trimisi jandarmi de la Somcuta Mare, sa-l prinsa si sa-l lege pe alegatorul Ioan Barle din Tulghies. L-au dus atunci la casa comunala (primaria de-atunci) si au inceput sa-l bata cu patul pustilor, pana ce bietul om a inceput sa strige «tulvai, ma omoara!». Atunci, fiul sau, pe care-l chema tot Ioan Barle, de 26 de ani, i-a sarit tatalui sau in ajutor, iar in valva creata tanarul a fost injunghiat. El era unul din calaretii care l-au insotit pe candidatul roman, Vaida Voievod, in traseul sau prin Chioar”, povesteste profesorul Ioan Barlea.
Conform legendei,
Conform legendei, cu ultima suflare, tanarul ar fi spus sa i se puna pe mormant frunza verde, acesta fiind, in acel moment, semnul electoral al romanilor, respectiv al Partidului National Roman.
„I s-a facut o inmormantare la marginea cimitirului, la care au participat opt preoti, printre care legendarul Vasile Lucaciu. Apoi, dupa Marea Unire, tanarul a fost reinhumat la intrarea in cimitir si costurile au fost suportate de insusi Vaida Voievod,” reitereaza momentele profesorul Barlea, el insusi stranepot al primarului de atunci.
Alexandru Vaida Voievod intre timp a ajuns deputat in Parlamentul de la Budapesta, apoi a fost prim ministru al Romaniei intre 1919-1920 si 1933-1934.
In duminica ce-a trecut, in satul Tulghies a avut loc hramul bisericii, dupa care localnicii s-au dus la fostul cimitir pentru a-l comemora pe martir, unii dintre ei afland pentru prima oara “povestea” eroului de la ei din sat, iar in 2 iunie s-au implinit exact 100 de ani de la uciderea tanarului ce militase pentru Romania.
Sursa: Alexandru Ruja