Vezi VIDEO
Un spectacol emotionant, care a avut la baza cartea „Jurnalul fericirii”, apartinand lui Nicolae Steinhardt, a fost prezentat aseara, 26 martie, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. Punerea in scena reprezinta prima adaptare realizata dupa un text scris de monahul Nicolae de la Rohia. Tot ieri, 26 martie, a fost lansat si volumul „Nicolae Steinhardt in interviuri”. Manifestarile au fost organizate cu ocazia implinirii a 25 de ani de la moartea lui Nicolae Steinhardt.
Un regizor baimarean, dar care activeaza in prezent la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galati, a avut ideea sa puna in scena un spectacol pe un text scris de Nicolae Steinhardt. Eugen Fat, regizorul spectacolului, a marturisit ca e prima piesa care are la baza scrierile lui Steinhardt. Piesa, care e o adaptare dupa „Jurnalul fericirii” a lui Nicolae Steinhardt, are la baza si texte-marturii ale celor care au trait experienta inchisorilor comuniste, a fost prezentata ieri, 26 martie, la Teatrul Municipal Baia Mare.
„Eu initial, cand am pornit acest proiect, am pornit cu gandul sa fac un spectacol pentru Dumnezeu. E cam 50% din cate am vrut sa spun eu despre Dumnezeu in el, daca spuneam mai mult iesea mai patetic si trebuia sa echilibrez partea emotionala cu partea cealalta. Este un spectacol mai deosebit, deoarece si tatal actritei care joaca in acest spectacol a fost preot in Chisinau si altfel intelege si ea relatia cu Cel de Sus. Eu am luat din Steinhardt exact bucata care il lega pe Steinhardt cu Dumnezeu si din marturiile comuniste am luat descrierile si atrocitatile care se intamplau acolo”, a relatat regizorul spectacolului, Eugen Fat.
Piesa de teatru este conceputa sub forma unui „one woman show”, avand doua personaje, din care unul doar episodic, personajul principal fiind interpretat de actrita Veronica Papusa. Spectacolul a fost selectat si pentru Festivalul International de Teatru, „Gala Star” care va avea loc in luna aprilie la Bacau.
Prezentarea acestei piese a fost precedata de o lansare de carte care l-a avut in prim-plan pe Nicolae Steinhardt. E vorba de volumul „Nicolae Steinhardt in interviuri”, editia fiind ingrijita de profesorul si omul de cultura Florian Roatis.
„Dupa 25 de ani, Nicolae Steinhardt e o prezenta culturala constanta in special prin cartile sale, «Jurnalul fericirii» si «Daruind vei dobandi», cat si prin destinul sau paradoxal si tulburator in acelasi timp: adica evreu increstinat si devenit calugar intr-o manastire maramureseana”, a explicat Florian Roatis.
Evenimentul a fost organizat la 25 de ani de la trecerea la Domnul a monahului Nicolae de la Rohia si la 54 de ani de la botezul sau in inchisoarea de la Jilava.
„Se vor implini peste cateva zile 25 de ani de cand monahul Nicolae de la Rohia a trecut la Domnul. Sunt multi ani de atunci, pe de-o parte, insa pe de alta parte, pentru cei care l-au cunoscut, parca a fost ieri. Au trecut 25 de ani de cand a trecut la Domnul si s-au derulat foarte multe evenimente in cinstea omului si a operei lui Nicolae Steinhardt. Steinhardt a fost si este mereu actual. De aceea a ajuns sa fie cunoscut in intreaga lume prin scrierile sale si continua sa creasca si sa fie cunoscut. Cartea de capatai, „Jurnalul fericirii” a fost editata pana acum in 10 editii la noi in tara si traduse in 7 limbi straine”, a punctat arhimandritul Macarie Motogna, secretarul Fundatiei Nicolae Steinhardt.
Manifestari dedicate comemorarii lui Nicolae Steinhardt au fost organizate si la Roma, in timp ce sambata, 29 martie, va avea loc un eveniment special la Paris la care va fi prezent si PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. De asemenea, duminica, 30 martie la Manastirea „Sfanta Ana” Rohia, dupa Sfanta Liturghie va fi savarsit un Parastas de pomenire pentru monahul Nicolae si vor fi rostite si cuvinte despre opera si personalitatea lui Steinhardt.
Sursa: Camelia Tocaci