Patru ani se implinesc azi, 31 ianuarie, de la trecerea in vesnicie a mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania. El a slujit 18 ani ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si aproape cinci ani a fost mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. In urma sa au ramas cuvinte pline de invatatura si intelepciune care imbogatesc tezaurul de invataturi ortodoxe, dar si cel literar.
Un adevarat aparator al credintei ortodoxe, un distins om de cultura si un mare patriot, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, si-a dedicat viata slujirii lui Dumnezeu, a credinciosilor pe care i-a pastorit cu mare dragoste si ravna, dar s-a dedicat si culturii romanesti, lasand in urma lucrari de memorialistica, poezie, proza si eseuri.
Bartolomeu Anania, pe numele de botez Valeriu Anania, s-a nascut la 18 martie 1921, in localitatea Glavile, judetul Valcea, intr-o familie de negustori ardeleni. Dupa scoala primara in satul natal, a studiat la Seminarul Central din Bucuresti (1933-1941), dar si la liceele “Dimitrie Cantemir” si “Mihai Viteazul” din capitala, luandu-si bacalaureatul la acesta din urma, in 1943. A facut studii teologice la Facultatea de Teologie din Bucuresti si la Academia Teologica din Sibiu, obtinand titlul de licentiat in teologie (1948).
Frecventeaza doi ani cursurile Facultatii de Medicina si, in paralel, cele ale Conservatorului din Cluj, fiind exmatriculat in 1947, dupa ce in iunie 1946 a condus greva studenteasca anticomunista din Cluj, motiv pentru care va fi urmarit si persecutat de organele represive comuniste. A fost tuns in monahism la 2 februarie 1942, la manastirea “Antim” din Bucuresti, unde a fost si hirotonit ierodiacon. Despre intrarea sa in monahism, mitropolitul Bartolomeu Anania spunea ca n-a fost o decizie cantarita si gandita din timp, ci pur si simplu s-a intamplat.
“Daca m-ar fi intrebat cineva cu o saptamana inainte de a deveni calugar sau inainte de a intra in manastire ca voi deveni calugar m-as fi uitat lung la el. Nici prin minte nu-mi trecea. Aveam 20 de ani. Nici macar motivatia sau explicatia nu o am. Locuiam undeva in casa unei batrane, mi-am platit chiria, mi-am luat lucrusoarele si am batut la poarta manastirii Antim, care era cea mai apropiata. Pe atunci terminasem Seminarul Teologic si urma sa ma inscriu la Facultatea de Teologie”, a marturisit IPS Bartolomeu Anania.
In 1958 a fost condamnat politic la 25 de ani de munca silnica, pentru „uneltire contra ordinei sociale”, si inchis la Jilava, Pitesti si Aiud. A fost eliberat dupa sase ani si doua luni, in 1964, prin decretul general de gratiere al detinutilor politici. Pasii sai au fost calauziti apoi peste oceane, slujind Biserica Ortodoxa Romana in mai multe orase ale lumii. A ocupat, succesiv, mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada (din 1965), iar in anul 1967, a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordandu-i-se din partea Sfantului Sinod rangul de arhimandrit.
Dupa intoarcerea din Statele Unite (1976) si pana la pensionare, survenita in 1982, este director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 1982 s-a retras la Manastirea Varatic unde se dedica si mai mult scrisului. Tot aici, in apropierea Craciunului din 1990, incepe munca „de ocnas”, dupa cum el insusi marturiseste, la cea mai importanta lucrare a sa, diortosirea (indreptarea limbii romane) Bibliei, pe care o termina dupa 11 ani. In ziua de 21 ianuarie 1993 a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar pe 25 martie 2006, la sarbatoarea Bunei Vestiri, este intronizat ca primul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
In seara zilei de 31 ianuarie 2011, mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului isi incheie misiunea pe pamant si paseste spre imparatia cerurilor la varsta de aproape 90 de ani.
Sursa: Camelia Tocaci