In urma cu 100 de ani, rusii purtau doliu la moartea lui Lev Tolstoi, survenita pe 20 noiembrie, insa acest personaj – un pacifist care se opunea oricarei forme de guvernare – este mai popular in prezent in Occident decat in Rusia moderna, potrivit AFP.
Lev Tolstoi nu va fi comemorat, cu ocazia centenarului mortii sale, la inaltimea statutului pe care il are in literatura mondiala. „Deranjeaza la fel de mult ca in urma cu un secol. Pentru a comemora moartea sa, ar trebui sa se reflecteze la ce-a facut Rusia in ultimii 100 de ani, ceea ce nimeni nu vrea sa faca”, spune Pavel Bassinski, autorul unui volum recent aparut despre imprejurarile mortii lui Tolstoi.
Tolstoi a murit la varsta de 82 de ani, la cateva zile dupa ce si-a parasit familia si domeniul de la Iasnaïa Poliana – unde se nascuse, in 1828 – pentru a merge in pribegie. Dupa ce a poposit de la o manastire la alta, a fost rapus de o pneumonie, in gara de la Astapovo, localitate care in prezent ii poarta numele, la sute de kilometri de casa.
In zorii Primului Razboi Mondial, ai Revolutiei bolsevice si ai razboiului civil, moartea scriitorului a fost ca un simbol al destinului tarii sale, atrage atentia directorul Muzeului Tolstoi din Moscova, Vitali Remizov.
Un nou muzeu urmeaza sa fie deschis la Astapovo, un documentar va fi difuzat pe un post de televiziune cultural si este programat si un colocviu international. Dar evenimentul nu este reflectat in orele de maxima audienta si nici nu are loc vreo retrospectiva in vreunul dintre principalele muzee ruse.
Singurul film despre scriitor care ruleaza la Moscova, „The Last Station”, de Michael Hoffman, a fost realizat la Hollywood, desi Rusia a cheltuit in trecut milioane pentru a finanta filme istorice.
„Este rusinos ca Rusia nu a gasit banii sa faca un film despre Tolstoi„, spunea un spectator, joi, la iesirea dintr-un cinematograf unde fusese proiectat filmul, cu circa 15 spectatori in sala.
„Astazi, Tolstoi este mai popular in Occident„, spune Vladimir Tolstoi, urmas al scriitorului, care conduce muzeul de la Iasnaia Poliana.
Fata de Puskin, al carui bicentenar, in 1999, a fost marcat prin evenimente de comemorare grandioase, Tolstoi sufera in Rusia din cauza statutului sau de moralist. „El iubea adevarul, iar in Rusia de astazi sunt prea multe minciuni si prea multa ipocrizie”, a mai spus Vladimir Tolstoi.
Pe de alta parte, autorul romanelor „Razboi si pace” si „Anna Karenina” avea un mare renume in timpul vietii. „Avem doi tari, Nicolae al II-lea si Lev Tolstoi„, spunea un contemporan in 1901.
Insa filosofia pe care a adoptat-o in cea de-a doua parte a vietii, marcata de ascetism si non-violenta, nu era in ton cu epoca sa si nu se potriveste nici cu vremurile actuale. „Ideea sa de a renunta la avere pare absurda in Rusia, unde trecem printr-o perioada de capitalism primar”, remarca Bassinski.
„Societatea noastra pastreaza inca iluzia ca poate rezolva toate conflictele prin forta. De aceea ideile lui Tolstoi sunt prost primite„, explica si Abdussalam Gusseinov, de la Institutul de filosofie de la Moscova.
„Diferentele sociale pe care Tolstoi le denunta sunt in continuare enorme. Este o istorie tragica ce se repeta in Rusia„, mai spune Bassinski.
Totodata, o comemorare de anvergura nu ar fi binevenita nici din perspectiva Bisericii ortodoxe ruse, intrucat aceasta nu a revenit pana in prezent asupra excomunicarii lui Tolstoi, in 1901.
In urma acesteia, scriitorul, care a respins o serie de dogme ale bisericii, a fost ingropat fara respectarea ritualului religios la Iasnaia Poliana, unde nici in prezent nu are o cruce pe mormant.
Lev Tolstoi sau contele Lev Nicolaevici Tolstoi a fost un scriitor rus considerat de catre critici ca fiind unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii.
Alaturi de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seama din timpul perioadei cunoscute ca varsta de aur a literaturii ruse – inceputa in 1820, cu primele opere ale lui Puskin, si terminata in 1880, cu ultimele lucrari ale lui Dostoievski.
Operele sale „Razboi si pace” si „Anna Karenina” au avut o influenta hotaratoare asupra dezvoltarii romanului mondial, iar credintele si ideile sale filosofice si estetice, propovaduite de-a lungul vietii prin celelalte opere, sunt reunite si cunoscute sub denumirea de „tolstoism”.
Sursa: Mediafax