Presedintele ucrainean Petro Porosenko a comemorat sambata marea foamete care a devastat Ucraina in perioada stalinista, facand o paralela istorica cu actualul conflict cu separatistii prorusi din estul tarii.
Porosenko a depus alaturi de premierul Arseni Iateniuk si mai multi membri ai guvernului o coroana de flori la memorialul dedicat acestei foamete impuse de Stalin mai multor milioane de tarani in timpul colectivizarii agricole din anii 1930. El a ingenunchiat apoi, alaturi de sotia sa, in fata monumentului.
„Si in acea epoca, un razboi nedeclarat, dar totusi real, se ducea impotriva Ucrainei”, a declarat el, facand o paralela cu conflictul sangeros dintre armata ucraineana si rebelii prorusi care afecteaza estul tarii de peste sapte luni.
Kievul si statele occidentale acuza Rusia ca ii sustine pe separatistii din Est oferindu-le arme si combatanti si trimitand trupe regulate, fapt pe care Moscova l-a dezmintit intotdeauna.
Marea foamete ucraineana din anii 1932-1933, sau ‘Holodomor’ in ucraineana, a provocat moartea a peste un milion de persoane si a lasat un traumatism profund in memoria tarii. Majoritatea istoricilor sunt astazi de acord in privinta responsabilitatii autoritatilor sovietice si a lui Iosif Stalin in organizarea acestei foamete, insa chestioneaza intentionalitatea sa.
„Se pare ca urmasii spirituali ai lui Stalin, Kaganovici si Postisev (considerati artizanii Holodomorului — n.r.) nu s-au dizolvat in negura istoriei. Ei conduc un bal sangeros in teritoriile” din estul Ucrainei, sub controlul rebelilor prorusi, a adaugat Porosenko.
„Ei repeta acolo experientele criminale din timpul Holodomorului”, a mai spus el.
Conflictul dintre armata ucraineana si rebelii prorusi s-a soldat cu peste 4.300 de morti si 930.000 de persoane stramutate de la inceputul ostilitatilor la mijlocul lunii aprilie, potrivit ONU.
Sursa: Agerpres