Cea de-a 16-a editie a Zilelor Culturale Nicolae Steinhardt debuteaza maine, 15 iulie. Evenimentul care se va derula pana in 30 iulie marcheaza comemorarea a 102 ani de la nasterea monahului Nicolae de la Rohia. In cadrul Zilelor Culturale va fi lansat si cel de-al saisprezecelea volum din cadrul Integralei Nicolae Steinhardt, „Drumul catre isihie. Ispita lecturii”.
In perioada 15-29 iulie la manastirile „Sfanta Ana” Rohia si Rohita se va desfasura Tabara de Pictura „Monahul Nicolae Delarohia”. La aceasta actiune vor participa pictori din toata Transilvania.
Zilele culturale „Nicolae Steinhardt” mai includ in data de 29 iulie intrunirea colectivului redactional al Integralei Nicolae Steinhardt cu directorul editorial al Editurii Polirom pentru a lucra la volumele care vor aparea de acum inainte in cadrul Integralei Nicolae Steinhardt la Editura Polirom, in coeditare cu Editura Manastirii Rohia. In aceeasi zi, de la ora 19.00, la manastirea Rohita va avea loc masa rotunda cu tema: „N. Steinhardt – intre ispita lecturii si ispita confesiunii ”. Tot marti, 29 iulie, dar de la ora 17.00 in cimitirul manastirii Rohia se va savarsi Parastasul de pomenire pentru parintele Nicolae.
In ultima zi a evenimentului, miercuri, 30 iulie, la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, de la ora 11.00, e programat vernisajul expozitiei de icoane si cruci realizate in cadrul Taberei de pictura, precum si o expozitie de arta fotografica, cu tema Sfanta Cruce. De la orele 11.30 va avea loc lansarea cartii „Drumul catre isihie. Ispita lecturii”, cel mai recent volum aparut din cadrul Operei N. Steinhardt, volum ingrijit de catre Irina Ciubotaru si cu un studiu introductiv semnat de Tania Radu. Este cel de-al saisprezecelea volum din cadrul Integralei. De asemenea va fi lansata cartea „Nicolae Steinhardt in interviuri”, editie ingrijita de profesorul Florian Roatis.
Anul acesta se implinesc 102 ani de la nasterea scriitorului si criticului literar Nicolae Steinhardt care s-a convertit in inchisoarea de la Jilava la credinta ortodoxa. Dupa punerea sa in libertate se calugareste, fiind tuns in monahism de catre IPS Justinian Chira si arhiepiscopul Teofil Herineanu la manastirea „Sfanta Ana” Rohia, la 16 august 1980.
Sursa: Camelia Tocaci