Vezi VIDEO
Succesul tine de fiecare dintre noi si este important sa te simti bine in papucii tai. Aceasta este lectia pe care au invatat-o, azi, tinerii participanti la proiectul Comenius de la patru doamne de succes din judet. Evenimentul de azi, ca de altfel intreg proiectul, incearca sa le arate tinerilor europeni cum este sa ”umbli in pantofii altcuiva” si sa le largeasca optiunile de dezvoltare si invatare.
Participantii din cadrul Proiectului Comenius “Walking in each other’s shoes” au facut cunostinta azi cu patru doamne de succes din judetul Maramures, care activeaza in domenii de activitate variate. Scopul lectiei a fost de a afla care este cheia succesului si cum ne atingem telurile in viata. Concluzia celor prezenti a fost una simpla: succesul tine de fiecare dintre noi si de perspectiva pe care o avem asupra lui.
”Cred cu tarie in exemplul personal. In calitate de lider al unui grup, dupa cum spuneam, exemplul personal poate sa darame foarte multe ziduri, ziduri in randul echipei. De asemenea, cred ca trebuie sa fii motivat, trebuie sa ai cunostinte in domeniul in care activezi, de management si legislative si, nu in ultimul rand, sa fii un lider, nu un sef”, au fost povetele Crinei Suciu, director adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala in cadrul Penitenciarului Baia Mare.
”Mi se pare ca este un proiect foarte bine realizat iar conexiunea cu cei din strainatate este una buna. Toata lumea se intelege bine si avem parte de lucruri interesante”, a declarat Betina Mitru, eleva in clasa a X-a la Colegiul National ”Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Proiectul Comenius da sansa tinerilor din cinci tari europene sa interactioneze intre ei si sa descopere asemanarile si diferentele dintre acestia. Participantii au facut deja cunostinta cu sistemul educational romanesc, dar si cu comportamentul oamenilor.
”Romania este foarte frumoasa. Toate lumea este amabila cu noi, cred ca e grozav si ma bucur sa fiu aici. Ce e diferit? Nu stiu! De exemplu, la sismtemul de invatamant: aici poti sa iti folosesti telefonul, nu e chiar asa strict ca si in Germania, unde trebuie sa fim la timp si sa nu folosim telefoanele. Nu seamana din acest punct de vedere sistemele, la noi e mult mai rigid. Oricum cred ca este o mare oportunitate de a vedea diferentele si care sunt conditiile de aici, putem invata multe unii de la altii,” ne spune Annina Belz, eleva din Germania, participanta la proiect.
La acest proiect participa 17 tineri din Finlanda, Elvetia, Germania, Grecia si Irlanda de Nord, alaturi de elevi din cadrul Colegiului National ”Mihai Eminescu”. Timp de o saptamana, acestia incearca sa se descopere unii pe altii, sa vada Europa fiecare prin ochii celuilalt. Unul dintre obiectivele acestui proiect vizeaza tocmai constientizarea elevilor asupra optiunilor variate pe care le au in viata.
Sursa: Sonia Rajnita