Subfinantarea sistemului de invatamant, salariile din care nu se poate trai si lipsa modernizarii unitatilor de invatamant sunt principalele motive care transforma acest sistem intr-o „paria” pentru oamenii valorosi. Rezultatele concursului national de titularizare ne demonstreaza faptul ca spre acest domeniu nu se mai indreapta oamenii bine pregatiti profesional, intrucat nu sunt motivati sa faca acest lucru.
Grila de salarizare care porneste de la 660 de lei, echivalentul unui salariu pe care il primeste muncitorul necalificat, este principalul motiv care tine departe de sistemul de invatamant candidatii competitivi.
Statisticile Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului arata ca numarul tinerilor care se indreapta catre o cariera profesionala a scazut de la un an la altul (Daca in anul 2008, din numarul total al candidatilor, aproximativ 10.000 erau absolventi de studii superioare ai acelui an, in anul 2011 numarul lor s-a redus la jumatate).
Si in acest caz, motivul este acelasi: nu poti face performanta intr-un sistem care nu isi respecta salariatii.
Facem apel catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Guvernul Romaniei ca, in baza rezultatelor acestui concurs national, sa ia toate masurile necesare astfel incat sistemul de invatamant sa devina unul atractiv pentru oamenii de calitate. Altfel, pregatirea generatiilor viitoare de elevi va fi pusa sub semnul intrebarii.
Sursa: Simion Hancescu, Presedinte FSLI