„Sare de baie”, „bubble”, „al saptelea cer” sunt numele a diverse tipuri de droguri energizante care fac ravagii in randul consumatorilor. Dupa mai multe cazuri de canibalism inregistrate in ultimele luni, autoritatile incep sa se ingrijoreze in legatura cu efectele acestor droguri energizante. in Romania, ele erau legale pana acum cateva luni si se vindeau in „magazinele de vise” sau chiar pe strada, scrie saptamanalul L’Express care publica un reportaj despre acest flagel in editia de joi.
„Se vorbeste de droguri cand produsul este considerat ilegal, deoarece figureaza pe o lista a produselor interzise. Aici, aceste substante nu au fost cunoscute multa vreme, deci nu au putut fi depistate. Nu puteam face nimic”, explica doctorul Lucian Vasilescu, seful sectiei de psihiatrie de la Spitalul clinic Obregia din Bucuresti.
In centru vin din ce in ce mai multi tineri consumatori de aceste noi droguri cu continut amfetaminic. „De la inceputul lui 2010, numarul pacientilor a crescut enorm de mult! inainte, primeam saizeci de pacienti pe luna, in principal dependenti de heroina. Acum, avem peste o suta, din care multi au consumat aceste droguri noi„, spune doctorul.
Mefedrona, care se prezinta sub forma unei pulberi albe asemanatoare sarurilor de baie, este dizolvata si apoi injectata. Contra sumei de 50 de lei (aproximativ 12 euro), aceste droguri sunt accesibile tuturor, in cele cincizeci de „magazine de vise” din Bucuresti.
Aceste magazine sunt un fel de buticuri de plante etnobotanice in care drogurile treceau neobservate. Dupa moartea a cinci tineri cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, guvernul a hotarat sa actioneze. In februarie 2010, au fost inventariate si interzise substantele chimice din aceste produse. Majoritatea buticurilor au inchis sau au incetat sa practice acest comert ilicit. Dar in era internetului, totul ramane posibil si aceste droguri pot fi vandute liber si livrate la domiciliu! In mai putin de cinci minute, poti sa intri pe Google pe unul din forumurile in care gasesti informatii despre cum sa ti le procuri mai usor.
Sorin, 29 de ani, internat in sectia doctorului Vasilescu, confirma acest lucru. „Sunt multe site-uri care continua sa vanda aceste droguri. Dar, cand ies de aici, va pot duce intr-un loc unde se pot cumpara fara nicio problema„, spune tanarul. „Dar, atentie, nu sunt aceiasi dealeri ca cei care vand heroina!”, adauga el. Sute de tineri din Bucuresti isi cumpara zilnic doza de droguri asa cum cumpara paine, de exemplu. „Problema cu aceste droguri este ca au fost mult timp legale, ceea ce a produs confuzie. Chiar daca acum sunt interzise, ele pot fi procurate foarte usor”, spune doctorul Vasilescu.
Medicii considera ca aceste droguri sunt perverse si efectele lor sunt devastatoare, deoarece genereaza probleme cardiace si simptome psihotice. „Cand utilizatorii sunt deja vulnerabili, ei pot repede sa aiba accese de nebunie„, subliniaza specialistul. Pacientii nu devin neaparat periculosi, dar dezvolta o anumita paranoia sau o stare de frica fata de cei din jur.
„Au halucinatii pe care le cred adevarate„, arata Mihaela, medic psihiatru. „Saptamana trecuta, a fost adus un tanar care si-a taiat patul cu toporul pentru ca i s-a parut ca este urmarit de mai multe persoane si acestea se ascundeau sub pat”, povesteste aceasta.
Ca la orice alte droguri, principalul risc este dependenta. In numai 30 de minute, efectele „energizante” dispar si atunci unii le consuma 24 de ore din 24. „Cum eram deja consumator de heroina, era ca o destindere pentru mine, inainte de a iesi seara in oras, de exemplu. Dar am prieteni care luau 20 sau 30 de doze de energizante pe zi”, spune Cristian, un alt tanar internat in sectia de psihiatrie, care vrea sa scape de infernul drogurilor.
„Eu le consumam, in general, timp de cinci zile, fara sa beau sau sa mananc. Apoi, ma opream timp de o luna. Era ca o cura de energie!”, spune Sorin. De cand nu mai consuma aceste energizante, Cristian si Sorin trebuie sa faca fata numeroaselor efecte secundare, mai ales starilor de depresie.
Medicii sunt de altfel neputinciosi. „Este greu sa-i ingrijim, deoarece nu cunoastem cu precizie compozitia acestor produse„, afirma Mihaela. Unii se pun pe picioare dupa cinci zile, dar altii isi revin in aproape o luna.
Doctorul Vasilescu este de parere ca problema acestor droguri trebuie sa devina o prioritate pentru guvernele europene. Dar el este mai degraba pesimist. „Ca sa faci aceste droguri, este suficient sa fii un bun chimist. Internetul va face apoi restul!” Pe moment, nu exista vreun studiu sau vreun tratament real si comertul cu aceste droguri infloreste, iar autoritatile sunt neputincioase. „Chiar daca unele produse au fost interzise, deja au aparut altele noi pe piata”, spune doctorul Vasilescu.
Sursa: Agerpres