Vezi VIDEO
O lista cu produse care prezinta potential pericol se afla la dispozitia comisarilor de la Protectia Consumatorilor Maramures. Pe aceasta se regasesc peste 2.200 de produse care contin componenti chimici cancerigeni si care au facut obiectul unor alerte la nivelul Uniunii Europene, dar si jucarii sau chiar haine care pot pune in pericol sanatatea copiilor din cauza unor instructiuni incorecte de folosire sau din cauza materialelor proaste din care sunt fabricate.
Specialistii de la Protectia Consumatorilor Maramures au mentionat ca parintii sunt cei care trebuie sa fie extrem de atenti atunci cand cumpara jucarii sau piese imbracaminte si sa verifice daca acestea pot afecta sanatatea copiilor. Ei au citat un raport intocmit recent de catre Comisia Europeana, din care reiese faptul ca majoritatea produselor periculoase provin din China. Printre obiectele cu risc se numara si diferite veioze, cabluri sau stechere electrice, care sunt de proasta calitate si pot provoca electrocutarea.
“Pot fi produse care in anumite contexte pot fi periculoase. De exemplu imbracamintea pentru copii: hanorace care au cordoane mai lungi de 20 de centimetri cu care copiii se pot strangula. De asemenea parintii trebuie sa fie atenti cand cumpara o jucarie. Sa cumpere o jucarie destinata varstei copiilor iar pe jucariile pe care scrie ca acea jucarie trebuie utilizata doar in prezenta parintilor, trebuie respectata acea avertizare”, a declarat comisarul sef adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC), Olivia Ardelean.
In momentul in care pe piata apare un produs considerat periculos se transmit alerte printr-un sistem rapid de alerta al Uniunii Europene, denumit Rapex. O avertizare de acest gen a existat in urma cu doi ani, cand in vanzare au fost puse carucioare care contineau elemente de risc major pentru viata copiilor.
“In momentul in care exista un certificat de laborator ca acel produs e periculos, e intr-adevar periculos! Si noi am depistat acum doi ani: erau niste carucioare ‘Bertoni’ importate din Bulgaria, care aveau autocolante lipite pe ele. Acele autocolante se desprindeau cu usurinta si puteau fi inghitite de copii. Am gasit doua la comercializare si rapid le-am retras”, a explicat Olivia Ardelean.
Oficialii de la Protectia Consumatorilor Maramures au mai declarat ca probleme majore in comert nu au fost depistate in ultimii ani, insa pe piata pot sa apara oricand riscuri. Tot ei au mentionat ca pe lista europeana a produselor periculoase care au fost retrase de pe piata anul trecut figureaza atat articole vestimentare (34%) si jucarii (19%), cat si produse electronice (11%).
Sursa: Camelia Tocaci