Romania si toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu mai pot comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouale marcate cu cifra 3, care semnifica modalitatea de crestere a gainilor ouatoare in custi neimbunatatite, potrivit presedintelui Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Chetan-Roatis.
„CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 cresterea gainilor in baterii conventionale iar Romania, alaturi de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la aceasta data oale marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinara va intari controalele astfel incat piata romanesca sa nu fie invadata de cantitati mari de stocuri de oua din tarile membre pe care nu le vom mai putea desface dupa 1 ianuarie 2012″, a precizat Roatis.
In Romania situatia este sub control deoarece industria avicola romaneasca a inteles, inca din anii trecuti, ca trebuie sa investeasca pentru a face fata normelor europene.
Potrivit datelor furnizate de presedintele ANSVSA, la ora actuala Romania detine 29 de exploatatii care se afla in situatia de a nu corespunde normelor europene in privinta cresterii pasarilor, desi 18 dintre acestea au anuntat ca se vor alinia pana la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploatatii comerciale vor face investitiile pentru a respecta normele europene pana la finele lunii iulie 2012, in situtia de a fi inchise fiind doar doua exploatatii.
Toate cantitatile de oua marcate cu cifra trei, din productie proprie, care nu vor fi comercializate pana la finele anului, vor putea fi trimise catre industrializare.
Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) considera ca la ora actuala in sistemul avicol sunt respectate standardele europene de crestere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de gaini ouatoare, in prezent, doar 6-7 procente din efective mai fiind crescute in baterii.
Sectorul avicol din Romania a investit din 2007 si pana in prezent intre 150 si 200 de milioane de euro pentru schimbarea custilor pentru gainile ouatoare, in conformitate cu normele europene.
In Romania exista, in prezent, circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde bucati. UCPR estimeaza valoarea pietei avicole din Romania la peste un miliard de euro in 2011.
Comisia Europeana a anuntat ca aproximativ 51 de milioane de gaini ouatoare tinute in custi neamenajate risca sa conduca in 2012 la deschiderea unor proceduri de infringement impotriva a cel putin 11 state ale UE, intre care si Romania.
Sursa: Agerpres