Ca sa nu fie prinsi pe picior gresit, veterinarii au inceput un recensamant pe linia productiei alimentare verificand care dintre firmele maramuresene indeplinesc cerintele europene in domeniu si care mai au de recuperat teren ca sa ajunga la nivelul impus de occidentali.
Verificari preventive la producatorii din judet
Vizita comisarului Neelie Kroes nu a fost deocamdata confirmata oficial, dupa cum au precizat reprezentantii Prefecturii Maramures, insa conducerea directiei sanitar-veterinare nu a stat pe ganduri. Imediat ce s-a aflat ca demnitarul olandez are intensia sa vina in zona, oficialii au intrat parca in priza.
“Am inteles ca va sta doua saptamani in Romania si ca ar putea veni si pe la noi. Vrem sa stim ca toate sunt in regula. Ii avem in primul rand in vedere pe procesatorii de lapte (21 la numar) si pe cei de carne (11). Cele mai importante sunt conditiile de igiena, de la care nu facem niciun fel de rabat. Totul trebuie sa fie ca la carte”, a precizat seful directiei, Carol Balko.
O etapa a verificarilor vizeaza in mod expres indeplinirea cerintelor europene. Balko a precizat ca firmelor maramuresene le-a fost acordata o pasuire pana in martie-aprilie ca sa isi puna la punct instalatiile si sa se alinieze la normative, dar ca se vor face controale pentru a se vedea ce pasi s-au facut in aceasta directie.
Pregatiri de Pasti dupa cerintele europenilor
Inspectorii sanintar-veterinari au in plan si un control la agropensiunile din judet, insa numai dupa ce vor scapa de grija vizitei comisarului european pentru concurenta. De la centru se cere sa fie urmarit modul in care firmele din turism se pregatesc pentru sarbatoarea Pastelui si sa se faca o instruire prealabila a taranilor ca sa stie care sunt cerintele europene pe acest segment.
Dupa ce au aflat ca occidentalii le-au “furat” Ignatul, impunandu-le reguli stricte de taiere a porcilor, gospodarii maramureseni vor afla ca nici cu mieii de Paste nu le va fi mai usor. Animale nu vor putea fi sacrificate in batatura cum se intampla pana acum, ci vor trebui duse la un abator. Mai mult, fiecare taran va fi obligat sa aiba documente pentru mieii taiati, la fel ca si pentru celelalte produse alimentare pe care le vor pune pe masa turistilor.
Controale vor trebui sa faca in agropensiuni si inspectorii de la Autoritatea pentru Sanatate Publica si cei de la Protectia Consumatorilor. Maramuresenilor care au agropensiuni li se cere sa aiba acoperire in hartii pentru orice serviciu pe care il ofera si, in plus, sa se doteze la standarde occidentale. In bucatarii nu vor avea ce sa mai caute oalele din lut si lingurile din lemn pentru ca toate ustensilele trebuie sa fie din inox. Pentru ca asa zice Uniunea Europeana!
Sursa: Larisa Tivadar