Raportul privind progresele inregistrate de Romania in privinta reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei este inca in lucru, in prezent documentul fiind discutat de catre sefii de cabinet ai comisarilor europeni. Potrivit unor surse comunitare, documentul, care va fi supus spre adoptare azi, 23 aprilie, in Colegiul comisarilor inainte de a fi facut public, prevede ca mecanismul de cooperare si verificare, in cadrul caruia sunt realizate rapoartele executivului UE, ar urma sa se aplice in continuare atat in cazul Romaniei, cat si al Bulgariei.
Aceleasi surse aminteau ca un accent deosebit va fi pus in raportul CE privind reforma justitiei din Romania pe necesitatea depolitizarii luptei impotriva coruptiei, mai ales a coruptiei la nivel inalt, in conditiile in care se mentioneaza ca Parlamentul a blocat acordarea avizului de incepere a urmaririi penale impotriva a patru fosti demnitari, ceea ce a influentat negativ eforturile facute in etapele preliminare ale procesului judiciar.
In plus, executivul comunitar considera ca Romania trebuie sa puna bazele unui sistem facil si cuprinzator care sa permita cetatenilor sa reclame cazurile de coruptie, fiind necesare norme care sa asigure confidentialitatea legata de identitatea persoanelor care fac astfel de anunturi.
Situatia din Romania nu este insa atat de grava ca cea din Bulgaria, unde exista dovezi clare de fraudare a fondurilor europene. De altfel, pentru prima data Comisia va prezenta miercuri, 23 aprilie, in cazul Bulgariei, un raport separat cu privire la gestionarea fondurilor europene.
In opinia expertilor europeni, exista chiar riscul ca doua structuri responsabile pentru administrarea fondurilor PHARE sa piarda acest drept, suma totala a fondurilor aflate in discutie fiind de aproximativ 610 milioane de euro.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult