Comisia Europeana a publicat harta europeana a profesiilor reglementate – acele profesii la care accesul este conditionat de detinerea unor calificari specifice sau in care folosirea unui anumit titlu este protejata. Romania are 109 profesii reglementate, din care peste 50% sunt in domeniul sanatatii si al serviciilor sociale.
Conform hartii publicate de CE la Bruxelles, 53,1% din profesiile reglementate in Romania sunt in sanatate si servicii sociale, 20,8% in serviciile de afaceri, 12,5% in transport, 6,3% in servicii publice si educatie, in timp ce 1% sunt in domeniul imobiliar, manufacturier si al vanzarilor angro si cu amanuntul. De asemenea, 4,2% dintre profesiile reglementate sunt in alte sectoare, precum divertisment, turism, agricultura si minerit.
Harta interactiva aduna cele mai importante informatii privind modul in care sunt reglementate profesiile in diferite state membre, precum numarul acestora si modul in care sunt impartite pe sectoare economice, trendul in numarul deciziilor de recunoastere a profesiilor din 2005 sau punctele de contact nationale care au raspunderea de a-i informa pe cei interesati despre procedurile si formalitatile care trebuie indeplinite pentru a obtine recunoasterea calificarilor profesionale.
Documentul prezinta grafic informatiile trimise de statele membre in baza de date privind profesiile reglementate din Europa care tocmai a fost actualizata, informeaza CE intr-un comunicat. Practic, harta europeana a profesiilor reglementate il poate ajuta pe un absolvent de studii universitare din Romania sa descopere, in caz ca vrea sa lucreze pe teritoriul unui alt stat UE, in ce tara profesia pentru care s-a pregatit este reglementata, ceea ce inseamna ca diploma ii poate fi recunoscuta.
Comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, sustine ca harta europeana a profesiilor reglementate este un instrument de transparenta care furnizeaza o perspectiva asupra situatiei din UE ca intreg.
„O examinare atenta a hartii arata diversitatea abordarilor adoptate de statele membre pentru a-si proteja interesele publice in reglementarea anumitor profesii. Aceste abordari reflecta diferite realitati, sensibilitati si cadre de reglementare, dar reprezinta si cauza unor obstacole pentru libertatea de miscare a lucratorilor calificati. Valoarea adaugata a acestei harti este ca ne furnizeaza o reprezentare vizuala a acestor obstacole si ne permite sa ne canalizam eforturile spre sectoare si profesiuni in care modernizarea mediului legislativ este probabil sa aiba cel mai mare efect”, a afirmat CE, citat in comunicatul CE.
Sursa: Agerpres