Comisia Europeana a adoptat o comunicare prin care incurajeaza statele membre sa identifice modalitati de ameliorare a protectiei acordate micilor producatori de alimente si comercianti cu amanuntul impotriva practicilor neloiale ale partenerilor comerciali ai acestora, care uneori sunt mult mai puternici.
Potrivit Comisiei, inainte ca un produs alimentar sa ajunga la consumator, mai multi operatori de piata diferiti (producatori, unitati de prelucrare, comercianti cu amanuntul etc.) din lantul de aprovizionare adauga valoare si calitate la acest produs. Ca urmare a unor evolutii precum o mai mare concentrare a pietei, in relatiile dintre operatorii din lantul de aprovizionare exista niveluri foarte diferite ale puterii de negociere. In cadrul relatiilor comerciale, diferentele in puterea de negociere reprezinta un element obisnuit si legitim, insa in unele cazuri, aceste dezechilibre pot duce la practici comerciale neloiale.
Printre practicile comerciale neloiale identificate de Comisie se numara: evitarea sau refuzul de a consemna in scris conditii comerciale esentiale, modificarea unilaterala cu efect retroactiv a costului sau a pretului produselor sau serviciilor, transferarea catre o parte contractanta a unui risc nejustificat sau disproportionat, interferarea in mod intentionat in programul de livrare sau receptie cu scopul de a obtine avantaje nejustificate sau rezilierea unilaterala a unei relatii comerciale fara preaviz sau intr-un termen nejustificat de scurt sau fara a indica un motiv obiectiv justificat.
Propunerile formulate in comunicare se bazeaza pe trei elemente principale: sustinerea Initiativei privind lantul de aprovizionare voluntare: codurile de conduita voluntare — o piatra de temelie importanta a relatiilor comerciale echitabile si durabile, standarde la nivelul UE pentru principiile de buna practica si asigurarea punerii eficace in aplicare la nivel national.
„In calitate de consumatori, putem cu totii sa facem cumparaturile la comerciantii cu amanuntul locali, insa lantul de aprovizionare cu alimente se situeaza, in mod clar, la nivelul pietei unice europene. Este necesar sa existe conditii de concurenta echitabile intre, pe de o parte, furnizorii si comerciantii cu amanuntul de produse alimentare care au statutul de IMM-uri si, pe de alta parte, marii producatori si supermarketurile multinationale. Practicile comerciale neloiale pun in pericol acest lucru. Sectorul a depus deja eforturi importante si valoroase pentru a aborda comportamentele neloiale si ar trebui sa continue aceasta practica. Statele membre ar trebui sa se asigure ca dispun de cadre de reglementare eficace si coerente pentru a valorifica si a completa initiativele de autoreglementare„, a declarat Michel Barnier, comisar european pentru piata interna si servicii, potrivit site-ului Comisiei.
Sursa: Agerpres