Vezi VIDEO
Secretarii primariilor au fost „urecheati” ieri, 20 aprilie, de prefectul judetului Maramures din cauza ca au intarziat cu raportarile oficiale referitoare la distributia ajutoarelor europene. O situatie centralizatoare ar fi trebuit sa fie trimisa pana la data de 13 martie. Aproape jumatatate dintre localitati n-au raspuns deloc solicitarii venite din partea Prefecturii Maramures.
Conducerea Prefecturii Maramures a aratat ca pana in data de 13 martie ar fi trebuit sa primeasca datele din partea celor 76 de primarii cu privire la situatia distribuirii alimentelor venite de la Uniunea Europeana.
In circa jumatate dintre localitati nu s-a dat insa importanta adresei venite de la Prefectura, astfel incat nu s-a trimis nicio raportare. Printre localitatile nominalizate se numara orasele Cavnic si Dragomiresti, dar si comunele Ardusat, Baita de sub Codru, Baiut, Barsana, Bogdan Voda, Budesti, Cernesti, Desesti si Ieud.
„Din trei adrese trimise catre primarii vizavi de ajutoarele pe care le-ati primit inainte de sarbatori aveati obligatia sa raspundeti solicitarilor. Pana la data de 13.03 trebuia sa trimiteti situatii de inchidere a problemelor de ajutoare. Sunt 39 de UAT-uri care au trimis situatii incomplete, 5 incomplete si 32 care nu au trimis nicio situatie. Cand mergeti acasa sa trimiteti documentatiile completate”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a cerut mai multa seriozitate din partea autoritatilor locale cand vine vorba despre raspunsurile pe care trebuie sa le transmita. Prefectul a mai precizat ca in acest caz se incalca legea, pentru ca raportarile ar fi trebuit sa ajunga la Comisia Europeana, de unde au venit fondurile pentru alimentele distribuite.
„Se incalca legea. Aici s-a spus ca trebuie respectate termenele. Termenele acestea trebuie trimise la Comisia Europeana. Sunt fondurile comunitatii europene, nu sa se spuna ca au venit bani de la guvernare sau din alta parte aceste ajutoare. Si trebuie raspuns cand ti se cere. Haideti sa fim mai rigurosi in problemele acestea”, a adaugat Anton Rohian.
Anul acesta, nominalizarea beneficiarilor de ajutoare europene s-a facut direct de catre Ministerul Muncii, care a si eliberat cupoanele cu care s-au ridicat produsele. In ce priveste alimentele, acestea au fost in numar de sase, respectiv faina alba, faina de malai, zahar, ulei, paste fainoase si conserve.
Sursa: Camelia Tocaci