Comisia Europeană a adoptat, vineri, o serie de recomandări ale Consiliului pentru a uniformiza măsurile care restrâng libera circulație în UE ca răspuns la pandemia de COVID-19. Executivul european vrea ca statele membre UE să nu impună restricții de intrare fără un acord comun între ele. Totodată, CE preferă ca statele, atunci când este cazul, să acorde posibilitatea cetățenilor UE de a se testa de COVID-19 după sosirea la destinație.
Propunerea Comisiei definește patru arii de acțiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns:
– aplicarea de către statele membre a unor criterii și praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricții de călătorie;
– stabilirea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord;
– stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat;
– furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la eventualele restricții impuse.
Criterii comune propuse de Comisia Europeană
“În prezent, există diferențe mari de la o țară la alta în ceea ce privește criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulație în Uniunea Europeană”, arată un comunicat de presă.
Comisia propune ca, atunci când adoptă măsuri cu caracter restrictiv, fiecare stat membru să țină seama de următoarele criterii:
– numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă, în cursul unei perioade de 14 zile;
– procentul de teste pozitive din numărul total de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile;
– numărul de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile.
Statele membre ar trebui să furnizeze aceste date săptămânal Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele respective la nivel regional, astfel încât măsurile adoptate să vizeze doar regiunile în care acestea sunt strict necesare.