Vezi VIDEO
Dupa ce tranzactia dintre municipalitatea Baii Mari si fostul deputat liberal Ioan Hoban, care presupune vanzarea unui teren in suprafata de 134 de hectare, a fost cercetata de DNA, cei mai multi dintre consilierii locali s-au recuzat din noua comisie de renegociere a contractului de vanzare-cumparare. Cu greu au fost gasiti sase consilieri care sa nu se autodeclare incompatibili.
Afacerea „Golf Parc”, care presupune vanzarea unui teren de 134 de hectare de pasune si concesionarea a peste 86 de hectare de padure, ambele suprafete apartinand domeniului privat al Baii Mari catre una dintre firmele fostului deputat liberal Ioan Hoban, a revenit in actualitate.
„S-a dat NUP, renegociem”
Dupa ce a fost cercetata timp de peste trei de DNA si a fost solutionata prin neinceperea urmaririi penale, pentru a finaliza tranzactia, al carei pret a fost stabilit la peste 1,3 milioane de euro, o comisie a administratiei locale trebuie sa renegocieze contractul de vanzare-cumparare.
„Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare a admis de curand actul de neincepere a urmaririi penale, ceea ce ne duce la validarea acelei vanzari si la renegocierea datelor contractului – intrucat toate termenele care erau prevazute nu mai pot fi respectate, pentru ca de atunci au trecut patru ani”, a explicat secretarul Primaria Baia Mare, Rodica Brad.
Insa, dupa episodul DNA, consilierii locali „sufla in iaurt”. Pentru ca a sesizat ca mai toti consilierii se autorecuza si nu mai are cu cine forma comisia de renegociere a contractului de vanzare-cumparare, secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad, i-a acuzat pe acestia de neseriozitate.
Nimeni nu mai vrea in comisie!
„Domnul Tagarlas nu mai doreste sa fie, cu motivatia ca… nu stiu, ca este membru liberal; domnul Pop Ovidiu, ca este prieten cu domnul Hoban – eu spun cum ati spus in comisie; domnul Ciceu Zamfir, ca a fost avocatul partii; doamna Vica Parvu, ca a reprezentat la licitatii aceasta firma; domnul Vlad Onet, nu s-a pronuntat pentru ce, dar nu vrea; domnul Bota Calin spune ca intra in contradictie cu… ”, a explicat scandalizata Brad.
Pana si liderul grupului PNL, Radu Stef, s-a recuzat din comisie, spunand ca este in relatii de dusmanie cu fostul deputat liberal Ioan Hoban, starnind hohotele de ras ale celoralti consilieri. A fost momentul in care secretarul primariei a rabufnit, avertizandu-i pe consilieri ca firma lui Hoban poate sa impute primariei faptul ca nu facem demersuri si nu pornim procedura.
„Deci, va rog sa va luati in serios atributele si sa nu refuzati de a face parte din comisii atat de importante! Daca intelegeti sa mergeti in continuare in acest fel, eu sunt cea care ma retrag din acest consiliu, in acest moment! Daca am ajuns sa insist eu la consilieri sa isi faca datoria… Ma retrag pana in momentul in care sunt aceste nominalizari facute. Pentru ca sunt singura care iau in serios orice proiect si orice actiune a acestei institutii!”, a spus Rodica Brad, parasind sala.
Comisia „Golf Parc”
Pana la urma, partidele si-au desemnat reprezentantii in comisia care va renegocia termenii contractului cu fostul deputat liberal Ioan Hoban. Comisia este formata din sase persoane din Executivul Primariei, sase consilieri municipali si un secretar tehnic si trebuie sa renegocieze termenul de plata, termenul de punere in functiune a unor obiective cuprinse in Planul Urbanistic Zonal etc.
Din comisie vor face parte primarul interimar Istvan Ludescher, sase reprezentanti ai primariei (Maftei Lesan, Lucia Radu, Traian Florea, Calin Coros, Rodica Brad, Andrei Bakk) si cinci consilieri locali: Stefan Pop si Vasile Vlasin (ambii de la PDL), Dumitru Matei (PSD), Vasile Lazar si Serban Bodnici (PNL).
Istoria tranzactiei declarata legala
Afacerea “Golf Parc” a demarat in 19 decembrie 2005, cand Consiliul Local Baia Mare a dispus vanzarea unei suprafete de 134 de hectare de pasune si concesionarea a peste 86 de hectare de padure, ambele suprafete apartinand domeniului privat al municipiului. Terenul, situat in zona Baraj – Firiza – Varatec, urma sa fie vandut si concesionat pentru o realizarea unui parc turistic de agrement.
Proiectul respectivului centru de agrement prevedea construirea unui teren de golf si a unor partii de schi. De asemenea, pe teren urmau sa se construiasca sali, terenuri de sport, piscine, birouri, 330 de vile si trei hoteluri de lux. Caietul de sarcini a fost cumparat de opt firme, insa la licitatie s-a prezentat numai firma deputatului Ioan Hoban, SC Marstar SRL, si un angajat al acestuia, Ciprian Gata. Licitatia a fost castigata de firma lui Hoban.
Dupa acest simulacru de licitatie, afacerea a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Dupa un timp, insa, DNA si-a declinat competenta catre Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie. Apoi, dosarul a fost pasat procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, iar de acolo Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Maramures.
Daca tranzactia se va realiza, in bugetul local ar intra 1.350.000 euro (1.340.000 de euro – pretul de vanzare al terenului si inca 10.000 + TVA, redeventa anuala pentru concesionarea a 86,46 de hectare de padure).
Sursa: Catalin Vischi