Ordonanta de Urgenta privind comisioanele de rambursare anticipata la contractele de credit se va aplica foarte greu, a declarat, luni, 21 iunie, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Incepand din 21 iunie bancile sunt obligate sa modifice contractele clientilor, pentru a se conforma Ordonantei de Urgenta Nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial pe 11 iunie 2010.
„Aceasta ordonanta nu este o lege bancara si nu este in favoarea bancilor, este o masura potrivit bunelor practici europene. S-au despartit apele in sistemul bancar. Consumatorul de bani este considerat ca oricare alt consumator de frigidere, de branza sau de salam. Intreaga activitate privind protectia consumatorului de bani a trecut si ea la autoritatea respectiva”, a explicat Adrian Vasilescu, la un post de televiziune.
In ceea ce priveste creditele vechi, exista deja este o exceptie facuta de lege. Acum a inceput sa nu mai functioneze principiul neretroactivitatii. Legea spune clar ca in ceea ce priveste contractele vechi se poate face o modificare printr-un act aditional.
„Incepand de azi, bancile si contractantul au la dispozitie 90 de zile sa faca un act aditional prin care sa modifice contractul vechi. Clientii trebuie sa stie un lucru ca daca vor sa-si ramburseze anticipat un credit, si asta este o poveste veche care se discuta de multa vreme pe Planeta, bancile intotdeauna s-au opus la rambursarea de credite. Atunci cand au fost rambursari anticipate au introdus comisioane foarte mari sau penalitati. Romania stie si ea bine asta, ca ea insasi a fost penalizata, a fost in carantina timp de 15 ani, pentru ca a rambursat credite mai devreme”, a spus Vasilescu.
Comentand decizia de supraimpozitare a bancilor, Adrian Vasilescu a spus ca „sunt mai multe modalitati prin care se incearca prin Europa sa se aplice aceasta masura”, dar pana acum nu s-a prea reusit.
„Unii vorbesc de o suprataxa pe profit altii de o taxa pe tranzactii, altii de o taxa pe cifra de afaceri a bancii care sa se suprapuna peste impozitul pe profit. Important este ca la Comisia Europena aceasta taxa bancara nu este bine vazuta, din moment ce toata lumea stie ca nu vor plati bancile aceasta taxa ci clientii”, a subliniat consilierul lui Mugur Isarescu.
BNR nu priveste aceasta masura ca fiind nici pozitiva, dar nici de negativa. „Este vorba de cu totul altceva. Ideea de suprataxa bancara a aparut in momentul in care statele au inceput sa pompeze bani in sistemul bancar pentru a-l salva de criza si dupa ce au fost pompati foarte multi bani au inceput discutii cum ar fi sa ia cate ceva inapoi pentru ca de obicei banii care au fost primiti de la stat de catre banci, normal ar fi sa vina inapoi. Unele banci au dat banii inapoi, altele spun ca vor da banii, iar altele probabil ca nu vor da niciodata niciun ban inapoi. Vreau sa va spun ca in Romania nicio banca nu a primit nici macar un leu, un dolar, un euro de la statul roman sau de la alt stat, a subliniat Vasilescu, subliniind ca aceasta asa-numita suprataxa ar trebui privita cu mare atentie.
Sursa: Agerpres