O pepita de aur de 2,3 kilograme, descoperita in aceasta vara in California de Nord si despre care se crede ca este cea mai mare bucata de metal pretios de acest tip detinuta de un colectionar privat din statul american, a fost scoasa la vanzare joi, pentru 400.000 de dolari.
Bucata de aur este expusa la San Francisco, de joi pana duminica, in cadrul evenimentului San Francisco Fall Antiques Show (Expozitia de antichitati, editia de toamna, n.r.), potrivit lui David McCarthy, numismat care lucreaza pentru Kagin’s Inc.
Compania californiana a numit bucata de aur „pepita Butte”, pentru ca a fost descoperita in districtul Butte din California de Nord, de un barbat care efectua prospectiuni pentru a descoperi aur, pe un teren public, in luna iulie.
Kagin’s Inc nu a dezvaluit identitatea celui in numele caruia vinde pepita si nici locul exact unde a fost descoperita bucata de aur.
„Exista unele (pepite, n.r) mai mari expuse in muzee si in mod sigur au fost unele si mai mari gasite in perioada <<Goanei dupa Aur>>, dar in prezent se crede ca aceasta este cea mai mare pepita de aur detinuta de o persoana particulara, din California„, a declarat Donald Kagin, presedinte al companiei care vinde pepita.
David McCarthy, care a evaluat bucata de aur descoperita in urma cu cateva luni, a spus ca cel care a descoperit-o a fotografiat fiecare pas din procesul de dezgropare a bucatii de metal pretios si l-a dus pe McCarthy la fata locului, dar nu inainte de a-l lega la ochi.
„Am vazut fotografiile care prezinta pepita, dezgropata treptat si era evident ca fusese in pamant de foarte mult timp”, a spus McCarthy.
Compania Kagin’s a pus in vanzare, anterior, o serie de monede dintr-o comoara din perioada „Goanei dupa Aur”, care fusese descoperita in 2013 de un cuplu ce isi plimba cainele si care a fost evaluata la peste 10 milioane de dolari. Multe dintre monede au fost puse in vanzare prin intermediul site-ului de comert onlineAmazon.com.
Potrivit lui Adrian Ash, sef al departamentului de cercetare al Bullion Vault, o companie din domeniul metalelor pretioase, continutul de aur al pepitei este in mare masura irelevant, iar valoarea pepitei este data mai degraba de marimea neobisnuita.
„Spre deosebire de un diamant mare, pretul acestei pepite ar scadea daca ar fi prelucrata si transformata intr-o opera de arta”, a spus Ash.
McCarthy a declarat ca, daca un cumparator va fi de acord sa plateasca 400.000 de dolari pe pepita, pana duminica, va incerca sa il convinga sa permita mentinerea bucatii de aur in expozitie pana la finalul evenimentului.
Sursa: Mediafax