Reprezentantii Electrica au precizat ca de luni, 9 iulie, vor lasa compania fara curent, pentru ca trebuie sa recupereze banii pe facturile neplatite. Inclusiv sediul central va fi deconectat de la retea. Potrivit informatiilor oficiale, Remin are datorii ”istorice” numai la plata energiei electrice in suma de 640 de milioane de lei.
Furnizorul de energie electrica a renuntat sa mai accepte reesalonarea datoriei dupa ce a aflat ca Remin are toate bunurile ipotecate si nu mai are ce sa puna gaj. Directorul economic al Remin, Ioan Nechita, a insirat cateva dintre bunurile aflate sub sechestru ori care au fost vandute de executori.
Sediul Remin si Hotelul Maramures, ambele in centrul orasului Baia Mare, sunt sub sechestru, adica ”rezervate” – cum ar veni, un spatiu din incinta Uzinei de Preparare a fost deja vandut, s-au incasat 7 miliarde de lei vechi pe el si banii au ajuns in contul Primariei Baia Mare. Exemplele sunt putine insa si nerelevante pentru ceea ce se intampla acum cu proprietatile Remin.
Ce va ramane in urma desfiintarii companiei miniere este greu de banuit. Prefectul Gyongyike Bondi a incercat sa afle de soarta proiectelor de inchidere si conservare a minelor direct de la specialisti, pe care vineri i-a convocat intr-o sedinta si de la care a aflat ca totul se impiedica in birocratia de la Bucuresti. Prin urmare, s-a decis sa se porneasca la lupta cu aceleasi arme, pentru ca Prefectura Maramures va face o adresa la guvern pentru ca avizele pentru proiectele de inchidere a minelor sa se poata elibera in 2-3 luni.
Pana atunci, poluarea va continua si sub pamant, si la suprafata. Apa din mina nu este preluata in totalitate de iazuri si se revarsa in apele de suprafata, dar acest lucru este un factor minor de poluare in comparatie cu multe altele.
Luni, 9 iulie, specialistii Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures au stabilit sa aiba o prima discutie cu proiectantii in vedeerea eliberarii avizului de mediu pentru construirea unui depozit temporar de acumulare a namolurilor la EM Baia Sprie Vest, astfel incat acestea sa nu ajunga in iazul Bozanta. Perimetrele miniere, haldele de streril si restul nu conteaza atat de mult decat pentru forma care trebuie sa se ocupe de punerea lor in siguranta si care implicit castiga bani de la stat. Mai importante sunt acum bunurile din patrimoniul Remin, din care fiecare om infipt vrea sa prinda o bucata mare.
Titlu din ziar:
“Prohodul” mineritului maramuresean
Remin, cu un picior in groapa
Sursa: Glasul Maramuresului
Rely Indre
Titlu din ziar:
Pre multi vor imbogati lucrarile de inchidere a minelor maramuresene
Ieri, prefectul si specialistii au analizat proiectele de inchidere a minelor
Sursa: Informatia zilei
Vasile Gherman
Sursa: eMaramures.ro