Trafigura vrea minereu, dar fara sa investeasca la Remin
“Am spus dintotdeauna ca doar la privatizare se va vedea daca Remin e mireasa frumoasa pe care sa o doreasca toti. S-a dovedit ca e o baba urata pe care nu o vrea nimeni”, a declarat ministrul Seres.
Seful ministerului economiei a explicat ca reprezentantii firmei Trafigura – una din cele doua companii care au cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea companiei baimarene, l-au anuntat printr-o scrisoare, ca nu vor depune documentatia pentru licitatie.
“Nu vor sa isi asume rolul de manageri, dar ne-au propus un parteneriat pe termen lung pentru achizitionarea minereului. In zilele urmatoare voi verifica daca a doua companie care a cumparat caietul de sarcini – Metanef – a depus oferta si va merge mai departe.”
Soarta mineritului maramuresean e in mana lui Pintea
Ministrul economiei a plasat intreaga responsabilitate privind viitorul companiei in carca actualei conduceri. “Remin are sanse sa isi continue activitatea daca Vasile Pintea (n.n. directorul general) se va tine de planul de reorganizare”, a spus el.
S-a precizat si faptul ca, momentan, compania e in intarziere cu programul de restructurare si inchidere. “Daca vom continua acest joc de glesne si vom tot amana reorganizarea de la Pasti la Craciun, viitorul companiei va fi unul incert. Vor exista mari probleme pentru ca datoriile se vor acumula, iar in lipsa subventiilor de la stat, nu vor putea fi platite salariile nici macar in unitatile viabile.”
Seres a recunoscut ca e posibil sa nu fie gasit un partener care sa doreasca investitii la Remin si ca, in aceste conditii “compania va trebui sa se orienteze singura”. El a explicat ca metoda va fi cea de “inchidere rapida a minelor nerentabile, de vanzare a activelor nefolositoare – cum e Hotelul «Minerul» – si de redimensionare a activitatii”.
Protestul din subteran a fost “un mare bluff”
Seful ministerului economiei i-a aratat cu degetul pe sindicalistii care au organizat recent proteste in judet, si in special pe cei de la mina Colbu, de langa Borsa. “Blocarea lor in mina a fost un mare bluff. Nu mi se pare o atitudine lucrativa. Aceasta neincredere in companie va sfarsi prin a ingropa Remin-ul”, a declarat el.
A explicat ulterior ca nu i-a inteles pe protestatari pentru ca ei cereau continuarea productiei la Colbu, in conditiile in care primeau 20% – 40% din salarii, iar pentru securizarea minei venisera bani care sa acopere 100% salariile.
“Nu sunt impotriva miscarilor sindicale, daca acestea au motive intemeiate. Dar asa nu e normal. La Colbu se cheltuie 6.000 de lei si se produc 1.000. Nu inteleg nicicum de ce au vrut productie! Ulterior au fost si ei de acord ca e mai bine sa lucreze pentru securizare si sa isi primeasca salariile intregi.”
Venituri de completare pentru ortacii care vor iesi din sistem
Ministrul economiei a asigurat ca problema veniturilor pentru cei care vor fi disponibilizati dupa 1 ianuarie 2007 va fi rezolvata. Curand va intra in atentia parlamentarilor un nou proiect de act normativ care va prevedea o serie de venituri de completare pentru ortacii care ies din sistem.
El a completat insa rapid ca nu mai vrea ca minerii sa fie pusi pe liber dupa 1 ianuarie. “Companiile vor acorda acesti bani pe masura veniturilor. Daca va fi nevoie de disponibilizari, pentru ca trebuie sa punem odata punct si disponibilizarilor. Pentru huila e cert ca nu vom mai discuta de disponibilizari”, a subliniat Seres.
Vestea buna e ca sumele necesare pentru reechilibrarea bugetului Remin vor fi asigurate. Oficialul guvernului a aratat ca, anul acesta, in contul companiei au intrat 324 de miliarde de lei subventii si ca a a primit confirmarea ministerului finantelor ca, la rectificarea de buget, vor veni alti bani pentru Remin.
Conducerea Remin si sindicatele sunt in asteptare
Directorul companiei miniere baimarene nu a vrut nicicum sa isi ia angajamentul ca se va incadra in termen cu planul de restructurare. “Vom discuta cu ministrul Seres, iar cu ajutorul lui speram sa rezolvam toate problemele. Am facut multe. De la noiembrie am dispus inchiderea productiei la Baiut, Suior, Borsa, Aurum si s-a inceput securizarea”, a spus acesta.
Liderii sindicali sunt si ei in espectativa. Uniunea Sindicatelor Miniere din Maramures a acceptat oferta economica propusa, sambata, de ministrul economiei la analiza economico-financiara a companiei miniere Remin, dar acest pas nu exclude inca aparitia unor noi proteste din partea ortacilor.
Faptul ca Seres a anuntat ca va fi gasita o solutie pentru disponibilizari, precum si vestea ca vor fi fonduri pentru echilibrarea bugetului companiei, ar putea sa calmeze pentru o perioada spiritele. Concedierea a inca 3.800 de salariati ai Remin pana la finele acestui an, cum prevede planul de restructurare, va crea insa probleme sociale in zonele miniere.
Sursa: Larisa Tivadar